BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres eurókötvények

Teljesült tegnap az idei ambiciózusnak mondott devizakötvény-kibocsátási terv. Az államadósság-kezelő egymilliárd eurónyi kötvényt adott el ötszörös túljegyzés, ám viszonylag magas felár mellett.

Sikeres eurókötvény-kibocsátást hajtott végre tegnap Magyarország, és ezzel egyúttal teljesült az idei devizakibocsátási tervünk is. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a Deutsche Bankot, az ING-t és az UniCreditet bízta meg, hogy szervezze meg az ország számára egy euróban denominált benchmarkkötvény kibocsátását, a befolyó összeget pedig általános finanszírozási célokra kívánja felhasználni.

Az idei devizakötvény-kibocsátási terv – amelyet korábban sokan igen ambiciózusnak tartottak – 4 milliárd euróról szólt, ebből hárommilliárdot már korábban kipipált az ÁKK, így tegnap már csak egymilliárd eurónyi hitelpapírt kellett eladni. Vevő akadt bőven, az ÁKK lapunkat úgy tájékoztatta, az eseményen ötszörösen jegyezték túl a 2019 januárjában lejáró papírokat. „A szép felár tükrében nem meglepő a kiemelkedő kereslet” – kommentálta ezt az értesülést Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. A hitelért információink szerint az irányadó euró midswap fölött 270 bázispontos felárat fizet majd az ország, és 6,11 százalék körül alakul a kötvények hozama.

Ez a felár egyébként lényegesen alacsonyabb a legutóbbi eurókötvény-kibocsátáson elértnél. A 2009 júliusában, az IMF-mentőcsomag utáni első ilyen eseményen ugyanis az ötéves állampapírra még 395 bázisponttal magasabb kamatot kellett fizetni, mint a referenciaszint. A mostani kamat is valószínűleg magasabb persze, mint amilyenen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezte volna az országot, de ez Orbán szerint nem probléma. „Az IMF-es támogatás célja mindig az, hogy visszavezesse az országokat a piaci finanszírozásra” – mondta a szakember.

A tegnapi volt az idei harmadik devizakötvény-kibocsátás. Ezt megelőzően az ÁKK két részletben eladott már összesen 4,25 milliárd dollár, vagyis mintegy hárommilliárd euró értékű devizakötvényt ez év tavaszán. Az első kibocsátás március 24-én volt, és a várakozások feletti sikerrel zárult, miután több mint háromszoros túljegyzés mellett összesen 3,75 milliárd dollár értékben jegyeztek le a befektetők a tíz- és 30 éves állampapírokat. A tízéves lejáratú 3 milliárd dolláros kötvény hozamfelárát 3,10 százalékponton határozták meg a hasonló lejáratú amerikai kincstárjegy hozama fölött, míg a harmincéves, 750 millió dollár összértékű kötvény hozamfelára 3,30 százalékpont volt. Az állampapírok kamata ennek megfelelően a tízéves kötvénynél évi 6,375, a harmincévesnél 7,625 százalékos lett.

A kialakult kamatról akkor úgy nyilatkoztak, hogy alacsonyabb a vártnál, hiszen a Reuters befektetési szolgálata a papíroknál körülbelül 3,25, illetve 3,45 százalékpontos hozamfelárra számított. A kedvező hangulatot kihasználva április elején egy rábocsátás keretében további 500 millió dollárnyi 30 éves lejáratú kötvényt értékesített az ÁKK ugyancsak 7,625 százalékos kamattal. A kibocsátás szervezője mindkét dollárkötvény esetében a BNP Paribas, a Citibank és a Deutsche Bank pénzintézet volt.

A magyar devizaadósságot főként amerikai intézményi befektetők vették meg. „A tengerentúli befektetők nagyon kedvelik újabban a magyar államkötvényeket, az európaiak zsebe már nem olyan mély, ez látszik az alacsonyabb kibocsátott mennyiségen, valamint a rövidebb futamidőn is az eurós kötvények esetében.” A forintállampapírok is népszerűek a külföldiek körében, a náluk lévő állomány áprilisban átlépte a 3000 milliárd forintos lélektani határt, vagyis 2008 októbere óta nem látott szintre emelkedett. A legközelebbi forintkötvény-aukciókat ma tartja az ÁKK, ezekre három-, öt- és tízéves hitelpapírokat hirdetett meg 20, 15 és 10 milliárd forint értékben. Az elmúlt hetekben az ilyen kibocsátások igen élénk érdeklődés mellett zajlottak le. A két héttel ezelőtti eseményen egyedül a 15 éves kötvénynél tapasztalt a központ valamivel szerényebb érdeklődést, a három- és ötéves hitelpapírok többszörös túljegyzés mellett fogytak el, és a délutáni nem kompetitív tenderen is szinte az utolsó szálig elvitték a felajánlott papírokat az elsődleges forgalmazók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.