BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Veszélyes vizeken" a forint

A forint gyengébb formáját mutatja a hét utolsó napján, azonban a fontos szint kitartott.

A forint délelőtt gyengült a vezető devizákkal szemben, az eurót újra a 267-es szint fölött jegyezték a bankközi piacon. A forintnak második napja a fontos technikai szint, a 267,36-os árfolyam nyújtott támaszt.Az euróért valamivel kevesebb, mint 267 forintot kérnek péntek délután.

A hazai deviza tegnap 265-ös szintről gyengült az 50 napos mozgóátlaghoz, amely 267,36 közelében húzódik, majd innen korrigált vissza. A svájci frankkal szemben javított a hazai deviza. Az euró erősödésének köszönhetően – amelyet elsősorban a kedvező német gazdasági növekedési adat fűtött – a frank/forint keresztárfolyam 212 közeléből 211 alá ereszkedett.

Az Európai Bizottság pénteken tette közzé álláspontját a magyar konvergenciaprogramról. Az EB úgy látja, hogy jövőre nem érhető el a kormány 2,5 százalékos költségvetési hiánycélja, és az EU 3 százalékos deficitcélját sem sikerül teljesíteni. Az EB úgy látja , hogy a deficit 3,3 százalék lehet a GDP százalékában. A hírre a forint nem mutatott jelentős elmozdulást.

A magyar GDP-adat sem lepte meg az elemzőket. A gazdaság 2,4 százalékkal bővült éves alapon, naptárhatástól megtisztítva 2,3, míg a naptárhatás kiszűrésével és szezonálisan kiigazítva 2,2 százalékkal növekedett a hazai gazdaság. A növekedés motorja a nettó export, és a fogyasztás továbbra sem állt talpra.

Fantasztikus jóslat: A Morgan Stanley forint száguldást vár

A nemzetközi befektetői hangulat kissé pozitív pénteken, azonban a görög válság továbbra is a figyelem középpontjában áll, és az elemzők 85 százaléka szerint az államadósságot át kell ütemezni. Kedvezőtlenebb környezetben a forint is esésnek indulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.