BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszik, mint a cukrot

Többszörös túljegyzés mellett fogytak el tegnap a három-, öt- és tízéves államkötvények. A meghirdetett mennyiséget is meg kellett emelnie az államadósság-kezelőnek, és még a délutáni nem kompetitív tenderen is elkelt ötmilliárd forintnyi államadósság.

A jól sikerült szerdai eurókötvény-kibocsátás után hasonlóan jól alakultak a tegnapi forint államkötvény-aukciók is. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) ezúttal is háromféle lejáratú hitelpapírt hirdetett meg, a háromévesből 20 milliárd, az ötévesből 15 milliárd, a tízévesből pedig 10 milliárd forint volt az előzetesen felajánlott mennyiség. A befektetők étvágya azonban ennél lényegesen nagyobb volt, hiszen a két rövidebb lejáratot nagyjából négyszeresen jegyezték le, míg a tízéves papírnál kétszeres volt a túljegyzés.

Ennek is köszönhető, hogy az ÁKK végül a hároméves kötvénynél a délelőtti aukción 30 milliárd, míg az ötévesnél 20 milliárd forintra emelte az értékesített mennyiséget. Sőt még a délutáni nem kompetitív tenderen is elfogyott a háromféle kötvényből öszszesen mintegy ötmilliárd forintnyi, így az eredeti 45 milliárd forintos kibocsátási tervvel szemben 65 milliárd forintnyi hitelpapírt sikerült eladnia az intézménynek.

Ami a hozamokat illeti, az előző aukciók óta vegyesen alakultak. A legrövidebb, hároméves lejáratból utoljára két hete volt kibocsátás, ennek a kötvénynek a hozama azóta 4 bázisponttal, 6,46 százalékosra csökkent. Az ötéves állampapírnál, amelyből szintén két hete tartottak utoljára aukciót, viszont az átlaghozam 5 bázisponttal nőtt, 6,84 százalékra. A tízéves kötvény 7,08 százalékos átlaghozammal fogyott el, ebből a lejáratból utoljára négy hete tartott aukciót az ÁKK, akkor még csak 6,98 százalékos volt a hozam.

A rövidebb lejáratok azért fogynak jobban, mert azok a költségvetési intézkedések, amelyeket a kormány bejelentett, nagyjából hároméves időtávon hatnak, így ennek az időszaknak a kockázatossága lecsökkent – magyarázza az eredményeket Jobbágy Sándor, a CIB Bank állampapír-elemzője. A magánnyugdíjpénztárak miatt kieső forgalmat a jelek szerint a külföldi kereslet pótolta, ám a nemzetközi befektetők kevésbé kedvelik a hosszú papírokat, mint a kasszák – ez is lehet az oka annak, hogy a tízéves kötvény iránti kereslet szerényebb volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.