BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami kézbe került a Rába kilencede és a PannErgy egyhuszada

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 11,7 százalékos részesedést szerzett a Rábában – közölte pénteken a győri gépipari vállalat. Így az állam a Rába legnagyobb tulajdonosává vált, megelőzve 11,6 százalékos részesedéssel rendelkező maláj DRB Hicomot, amely a cég tőzsdére lépésekor vált tulajdonossá a Rábában. A geotermikus energiára koncentráló PannErgy már csütörtökön közölte, hogy 5,4545 százalékos részesedést szerzett az alap a vállalkozásban.

A magánnyugdíjpénztáraknak egy kormányrendelet szerint június 1. és 12. között kell átadni az állami nyugdíjrendszerbe átlépett tagok követeléseit. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének pontosítása szerint azonban a pénztárak akkor is szabályosan járnak el, ha ma utalják át a követeléseket.

A héten további hasonló, tulajdonszerzésről szóló közlemények várhatók, mert a pénztáraknak 5 százalék feletti részesedésük lehet például az Állami Nyomdában és a Graphisoft Parkban. (A Stabilitás Pénztárszövetség 2010 harmadik negyedévi adatai szerint e cégekben 11,5, illetve 6,2 százalékos volt a tulajdoni hányaduk.) A szövetség összesítése szerint március 31-én 3162 milliárd forint volt a pénztárak vagyona. Ebből a részvények 343 milliárd forintot tettek ki. Az állami rendszerbe visszalépettek követeléseinek értéke várhatóan túllépi a 2800 milliárd forintot.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár és az ING Nyugdíjpénztár már a múlt héten átadta az állami rendszerbe átlépett tagok vagyonát az államnak – közölték a pénztárak. Az OTP pénztára 685 milliárd, az ING-é 515,5 milliárd forint értékű vagyont utalt át. Az OTP Magánnyugdíjpénztár július 20-ig visszaigényli és augusztus 31-ig átutalja a tagoknak járó összegeket. A pénztár több mint 18 ezer megmaradó tagjának mintegy 40 milliárd forint megtakarítását kezeli a jövőben. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.