BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszerzésimenedzser-indexek

A tőzsdei döntések meghozatalakor előszeretettel hagyatkoznak az intézményi befektetők az előretekintő indikátorok használatára, mert azok segítségével általában jobban előre jelezhető a várható tőzsdei trend, vagy az abban bekövetkező változás. Ha a vállalati környezetből indulunk ki, az egyik legfontosabb mozgatórugó egy cég tőzsdei árfolyamában az adott vállalat következő 1-2 éves eredménye, az abban bekövetkezett változás, valamint a tőzsdei elemzők előrejelzéseinek az alakulása. A vállalatok eredménye erősen korrelál az adott gazdaság ipari termelésével, amely még mindig visszatekintő mutató ugyan, de az ezzel nagyon szoros összefüggést mutató, úgynevezett beszerzésimenedzser-index (Purchasing Managers Index, PMI) mint előretekintő indikátor már bátrabban használható a döntéshozatalban. Ellentétben például az elmúlt negyedéves GDP-vel, amely általában jó néhány héttel az adott időszak vége után lát csak napvilágot, és még több módosításon, felülvizsgálaton is átesik ezt követően.

A PMI nem tényeken alapszik, hanem inkább hangulaton, a vállalatvezetők aktuális aggregált véleményén. Mérése több száz vállalatvezető megkérdezésével történik, amely keretében a saját iparágának kilátásairól kell véleményt alkotnia a menedzsernek. Az így kapott mutató a válaszadók százalékában mérve 50 feletti értéknél a gazdasági aktivitás növekedésére utal. Nagyon egyszerűen hangzik ugyan, de mégis jól működött a válság óta eltelt időszakban is, megbízhatóan mutatta meg a gazdaságok talpra állását, majd a fellendülés folytatódását. Hátránya elsősorban az, hogy a feldolgozóipari kilátásokat mutatja (például USA-ban a GDP egyharmada származik csak ezekből a szektorokból), de párhuzamosan számolják már a szolgáltatási szektor közeljövőjét előre jelző mutatót is. A PMI igazi előnye az alindexeinek (Termelés, Új megrendelések, Készletek, Foglalkoztatottság stb.) tanulmányozásakor mutatkozik meg, mert többek között az Új megrendelések és a Készletek összefüggésének alakulása még pontosabb előrejelzést tud adni a gazdaság aktuális irányáról. Például az Új megrendelések és a Készletek hanyatlását mutató hányados jelezte előre az amerikai gazdaság gyors romlását a 2010-es és a mostani időszakban is.

A jelenlegi konjunktúra PMI alapján való elemzése a tavaly tavaszi állapothoz hasonló lassulásra utaló jeleket ad: az értékek a márciusi csúcsuk után csökkenésnek indultak. A 2010 szeptemberében bejelentett, QE2-ként elhíresült, 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási program juttatott annyi likviditást a világgazdaságba, amely a gazdasági növekedés a tőzsdei kurzusok újraindításához elegendő volt. Azonban ez a globális fellendülés most a tavasz folyamán valamelyest ismét veszített az erejéből. Amíg kiderül, hogy a növekedés visszaesésének a folytatódása vagy az ismételt fellendülés időszaka jön, a tőzsdei árfolyamok oldalazó mozgása várható. Ebben az időszakban érdemes olyan területekre, országokra fókuszálni, ahol a gazdaságok várhatóan jobban teljesítenek, és ebből a helyi tőzsdék is tudnak profitálni.

A globális növekedés motorját eddig jelentő BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) beszerzésimenedzser-indexeinek komponensei a gazdaságok növekedésének a lassulására utalnak. Míg Brazíliában, Indiában és Oroszországban az új megrendelések volumenének csökkenése, valamint a készletek növekedése, addig Kínában a monetáris szigorítások mutatnak a gazdaság dinamikájának negatív irányú változása felé. A régió országait illetően pozitívabb a kép. Magyarországon a foglalkoztatottság és az új megrendelések növekedése, valamint a készletállomány csökkenése alapján a gazdaság növekedésének gyorsulása vetíthető előre, elsősorban az igen erős német konjunktúrából profitálva. Csehországban is hasonló irány figyelhető meg, míg Lengyelország kevésbé profitál a német fellendülésből, de itt a belső kereslet segíthet a jobb eredmény elérésében.

A tavalyi év második felében már megfigyelhető volt, hogy a pénzáramlás előnyben kezdte részesíteni a kelet-közép-európai részvénypiacokat. Elsősorban amiatt, mert a régiós gazdasági ciklusok még nem érték el a tetőpontjukat, és jelenleg stabil növekedés figyelhető meg, amelyből várhatóan a magyar, a cseh és a lengyel részvénypiac profitálni fog, és jobb teljesítményre lehet képes, mint az egyéb feltörekvő piacok. Az Aegon Közép-Európai Részvény Alap reményeink szerint továbbra is aktív részvénykiválasztással profitálni fog ezekből a pozitív folyamatokból.

Az alap elsősorban a kelet-közép-európai régió (Csehország, Lengyelország és Magyarország), másodsorban a délkelet-európai régió (Románia és a Balkán) országainak részvényeibe fektet. A részvények portfólióba kerülését gondos elemzés előzi meg, ahol a fundamentális és technikai elemzés mellett az adott részvény likviditását is figyelembe vesszük. A befektetési pozíciókat ugyanakkor a diverzifikációs alapon – azaz kockázatcsökkentő célzattal – színesítjük úgynevezett „midcap” (közepes piaci kapitalizációjú) részvényekkel is. Ezen papírok nem minden esetben mozognak együtt a blue-chip részvényekkel, tehát kockázatot csökkenthetnek úgy, hogy sok esetben nagyobb hozampotenciált is nyújthatnak. Az alap nagy előnye, hogy a magánbefektetők számára is lehetőséget nyújt olyan régióban való befektetésre, ahol egyébként a részvénybefektetések nyitása rendkívül költséges és nagy szaktudást igénylő tevékenység lenne. Mivel az alap részvénykitettsége akár a 100 százalékot is elérheti, ezért ez elsősorban azon ügyfelek számára lehet érdekes, akik hajlandók nagyobb kockázat vállalása mellett közép- vagy hosszabb távon is befektetni a pénzüket a régió tőkepiacaira.


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, mely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerzők az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő munkatársai

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.