BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkülhet a kockázatitőke-piac

Harmadára esett vissza tavaly a Magyarországon végrehajtott tranzakciók értéke

A magyarországi vállalkozásokba befektetett kockázati és magántőke értéke tavaly a 2009-ben mért 214 millióról 65 millió euróra esett vissza – derül ki az Európai Kockázati- és Magántőke-egyesület adataiból. A befektetési ügyletek számának évek óta tartó csökkenése 2010-ben megállt, s a 2009-es 12 tranzakcióról 19-re nőtt. A befektetések átlagos értéke a 2009-ben mért 18 millió eurós értékről 2010-ben 3,4 millióra csökkent.

A múlt évet értékelve kiderült, hogy a magyar piacon a nagy összegű kivásárlások gyakorlatilag leálltak, ugyanakkor az induló és korai fázisban lévő cégek finanszírozása a Jeremie program beindulása nyomán fellendült. Ennek megfelelően a hazai cégekbe 2010-ben befektetett kockázati tőke értéke az előző évi közel harmadára esett vissza, miközben a befektetések száma több mint felével bővült, így a befektetések átlagos értéke az évtized elejére jellemző nagyságrendre esett vissza.

Ez év első fele a kezdődő fellendülés jeleit mutatja a tavalyi gyengébb esztendő után, ugyanis a régióban végrehajtott befektetések 2011-es értéke elérte a 2010-es tranzakciók teljes összegét – tájékoztatott a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület. A fellendülést mutatja az is, hogy 2011 első negyedében már két hazai céget érintő jelentős kivásárlásra is sor került. A Mid Europa Partners 49,05 százalékos tulajdonrészt szerzett a közúti fuvarozással foglalkozó Waberer’s cégben, valamint az Advent International 188 millió euróért kivásárolta a budapesti székhelyű Provimi Pet Food állateledel-gyártó korábbi tulajdonosát, a Permira globális alapot. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.