BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a megtérülés

A dollár gyengülésére és a piacok trendnélküliségére fogják az alapkezelők az abszolút hozamú alapok első féléves gyenge teljesítményét. A második fél évben nőhet a volatilitás, ez kedvezhet a konstrukcióknak, amelyeknél a portfóliómenedzserek többsége óvatosabb üzemmódba kapcsolhat.

Rendkívül vegyesen teljesítettek az idén az abszolút hozamú alapok. A legjobban a Concorde Alapkezelő egyik alapja, a Platina Delta áll az év eleje óta elért több mint 12 százalékos nyereségével, ezt a szintén concorde-os Platina Alfa követi, szerényebb, 7,24 százalékos hozammal. A kisbefektetők azonban ennek még aligha örülnek, hiszen ezek az alapok igen magas jutalékaik miatt számukra nehezen érhetők el. A nagyközönség számára is nyitott abszolút hozamú konstrukcióknál a szintén concorde-os Citadella viszi a prímet 4,75 százalék körüli hozamával.

Míg a korábbi években gyakran előfordult, hogy ezek az alapok legalább a kockázatmentes hozamot megverték, az idén ez a többségnek nem sikerült. A rövid állampapírok árfolyamát mérő RMAX index az év eleje óta 2,93 százalékot szedett magára, ezt érdekes módon főleg csak a Concorde Alapkezelő konstrukciói szárnyalták túl. A lista végén kullogó Access-BWM „Meggyőzően Kockázatos” alap több mint 30 százalékos mínuszban áll, de az OTP Alapkezelő származtatott kötvényalapjaiba fektetők is elveszíthették a pénzük ötödét az év eleje óta. A múlt év egyik slágeralapja, az OTP Supra is sokat esett az idén, csak az elmúlt hetekben kezdett valamelyest magához térni. A vártnál gyengébb teljesítményre különböző magyarázatot adnak a portfóliókezelők.

„Az idén kockázatkerülő stratégiát választottunk, április közepéig viszont jól mentek a kockázatos eszközök” – magyarázza Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, aki a Suprát kezeli. A konstrukció a forint gyengülésére és a dollár erősödésére játszott, ez okozta az év eleji veszteség nagy részét. Az árfolyamok csökkenése ellenére azonban a szakember nem kíván változtatni a mostani stratégián, továbbra is tartja a pozícióit, a dollárt preferálja az euróval szemben, miközben a forintban, a részvény- és az árupiacokban is kockázatot érez. „Az eurózóna a jelenlegi formájában nem tartható fenn, valamit ki kell találni. Ha viszont fiskális eszközökkel próbálják meg megteremteni az egyensúlyt, az súlyos feszültségekhez vezet” – mondja Szalma Csaba.

Szintén csökkent az idén az OTP Abszolút Hozam alap árfolyama. „Ez az alap trendkövető stratégiák alapján működik, az idén viszont trendnélkülivé vált a piac, így nem teljesített jól” – mondja Czachesz Gábor, az alapot kezelő befektetési igazgató. Az idő 70 százalékában azonban a piacok trendelnek – állítja a szakember –, ilyenkor, különösen, ha éppen emelkednek az árfolyamok, jól teljesíthet az alap. Most viszont könnyen lehet, hogy lefelé menő időszak következik, vagy legalábbis korrekció jön az eddig többnyire emelkedő árfolyamokban; ilyenkor az alap tud egyes részvények esésére is fogadni, de jellemzőbb, hogy alacsony kockázatú eszközökre cseréli a részvénykitettségét.

Némi veszteséget a Generali Alapkezelő abszolút hozamú konstrukciója is felhalmozott az idén. Ennél a társaságnál az abszolút hozamú alap jellemzően állampapírokat tart, és akkor nyit csak kockázatosabb pozíciókat, ha lehetőséget lát valamiben – magyarázza Pillár Zsolt befektetési igazgató. Az idén szintén megtették ezt többször is, és jók is voltak azok a pozíciók, amelyeket választottak, de mivel mindezt a nemzetközi piacokon tették meg, a dollár gyengülése miatt elúszott a nyereség. „A következő időszakban úgy próbáljuk ezt kiküszöbölni, hogy fedezzük a devizakitettséget” – magyarázza Pillár. A szakember egyébként reméli, hogy a második fél évben már jobban tudnak teljesíteni az abszolút hozamú alapok, a növekvő volatilitás ugyanis kedvez az ilyen konstrukcióknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.