BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kártyával olcsóbb utazni

A devizamarzsot is érdemes figyelni a költségek mellett

Aki ügyesen használj a bankkártyáját külföldön, sokat spórolhat. Lehet, hogy bizonyos esetekben még az ATM-es készpénzfelvétel is jobban megéri külföldön, mint a hazai valutaváltás.

Több mint 7,5 millió bankkártya volt forgalomban az első negyedév végén Magyarországon – állítja a Magyar Nemzeti Bank statisztikája. Ezek használata a külföldi utazás során is praktikus, sőt, akár olcsóbb is, mint a készpénzes fizetés – mondják a szakértők. A bankkártyás vásárlásnak a kártyabirtokos számára nincs díja, emellett a bankok a külföldi kártyahasználatnál az úgynevezett devizaeladási árfolyamukon számolnak el, ez kedvezőbb a készpénzfelvételnél alkalmazott valutaeladásinál.

Vannak viszont olyan helyek, ahol muszáj készpénzzel fizetni. Bizonyos országokban a tömegközlekedési eszközökön, strandokon vagy utcai árusoknál nem lehet például kártyát használni, más helyeken a kisebb összegű vásárlásokat nem engedik plasztiklappal kiegyenlíteni a kereskedők. Az ilyenkor szükséges készpénzt többféleképpen is beszerezheti a turista, egyrészt egy pénzváltónál, másrészt, ha van bankkártyája, az ATM-ből is. Utóbbinak van persze díja, a bankok többsége legalább 1500-3000 forintot vagy annak megfelelő összegű devizát számláz ki a kliensnek. Néhány hitelintézet kivételt képez; a Citibank egyes számlacsomagjaihoz ingyenes külföldi készpénzfelvétel is jár, az unicreditesek a cégcsoport külföldi ATM-jeiből ingyen, az erstések és az OTP-sek pedig kedvezményes tarifákon vehetnek fel készpénzt.

Még a viszonylag magas díj mellett sem biztos egyébként, hogy rosszabbul jár az ügyfél az ATM-mel, mint ha a pénzváltóhoz menne, a hitelintézetek ugyanis a külföldi automatás készpénzfelvételnél is a kedvezőbb, devizaeladási árfolyamon számolnak el, így ha a pénzváltónál nagyobb a marzs, mint a banknál, egy bizonyos összeghatár fölött már jobban megéri a bankkártyát használni. Eurót kiadó ATM-ek egyébként még Magyarországon is vannak, igaz, csak néhány van az országban, ezekből a hazai tarifákkal vehetnek ki devizaeladási árfolyamon pénzt az ügyfelek.

Azt azonban nem árt tudni, hogy az egyes hazai bankok különböző marzsot használnak annál a devizaárfolyamnál, amelylyel a kártyahasználat során számolnak. A legkisebb marzzsal a hazai nagybankok közül az OTP dolgozik; mindössze 2 százalék különbség van az eladási és a vételi árfolyam között, így ha valakinek több banknál is van kártyája, külföldi vásárláskor érdemes lehet az OTP-set választani. Szintén viszonylag alacsony felárral használható a Raiffeisen és a Budapest Bank kártyája. A bankok többsége jellemzően 4 százalék körüli marzsot alkalmaz a devizaváltásnál, az UniCredit és a Citi ennél drágább, náluk 5-6 százaléknyi különbség van a vételi és az eladási árfolyamok között, vagyis úgy tűnik, a nagyobb marzson keresztül fizettetik meg a kliensekkel az ingyenes készpénzfelvétel díját.

Amire még fontos lehet odafigyelni, ha külföldre megy a kártyabirtokos, hogy a plasztiklap mögötti technikai hátteret biztosító kártyatársaság milyen fizetőeszközben számol el. Egyes bankoknál például az elszámolás úgy történik, hogy a Visa mindig dollárra, a MasterCard pedig euróra konvertálja a tranzakcióban szereplő összeget, majd a bank ezt váltja át forintra. Így ha valaki egy forintszámla mellett Visa kártyát használ az euróövezetben, előfordulhat, hogy kétszer kell megfizetnie a tranzakció díját, míg például egy MasterCardot használva csak egy váltásért kell fizetnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.