BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemes meglepetés a frankhiteleseknek

A hazai deviza jól teljesít, míg a régiós fizetőeszközök nem tudtak javítani az euró ellenében. A „kivételes eset” több tényezővel is magyarázható. A magyar külkereskedelmi többlet kifejezetten jól alakul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukcióján nagy kereslet mellett tudta eladni a kötvényeket. A forint pedig jelentős együttmozgást mutat az euróval.

A forint erősödni tudott csütörtökön a mérsékelten kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben a vezető devizákkal szemben. A vezető európai tőzsdeindexek 1-1,2 százalékos esést mutatnak. A régiós devizáknak ebben a hangulatban csak stagnálásra futotta az euró ellenében, miközben a forint 0,3-0,35 százalékot erősödött.

Az euró árfolyama a hajnalban kialakult 267 forintos szint közeléből 265,5 forintra ereszkedett, és délután is 266 forint alatt áll a jegyzés a bankközi devizapiacon.

A friss piaci adatokat itt megtekintheit!

Az 55 napos mozgóátlag 266,6 forint környékén húzódik, a 100 napos mozgóátlag 269-es árfolyamon áll. Erősen negatív hangulat esetén ezek a szintek eleshetnek, azonban itt támaszok találhatók. A 200 napos mozgóátlag nyújt erős támaszt a forintnak, amely egészen 273 közelébe csökkent.

A forint erősödését leginkább az indokolja, hogy a külkereskedelmi többlet minden várakozást felülmúlt, amely stabil tartóoszlopa a magyar gazdaságnak. Az év első negyedévében a külkereskedelemi termékforgalom volumene jelentősen nőtt, az exporté 18, az importé 16 százalékkal haladta meg az előző évi szintet - írta legfrissebb gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukciója is kedvezően alakult, amely erőt adhatott a forintnak. A hozamemelkedésre számítani lehetett, azonban hatalmas túljegyzés mellett adott el kötvényeket az adósságkezelő, a tervezett kibocsátási szint felett. Összesen 57,5 milliárd forintnyi állampapír fogyott el a tervben szereplő 45 milliárd helyett.
Ez a két hazai tényező segíthetett a forintnak, továbbá az, hogy a hazai deviza erőteljesebben együttmozog az euróval, mint a többi régiós fizetőeszköz.

A forint mellett szól továbbá az, hogy javult Magyarország megítélése a múlt évhez képest, mert a kormány bejelentette a költségvetési konszolidációs csomagot, és a piaci szereplők úgy ítélik meg, a kormány elkötelezett a hiánypálya mellett.

Az eurót tegnap este újabb történelmi mélypontra küldte a Moody’s azzal, hogy egyszerre  három fokozattal minősítette le Görögországot, mélyen a „spekulatív” sávba lökve az országot. Igen agresszív, három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető „Caa” sávba süllyesztette az euróövezeti tag Görögország államadósi besorolásait a Moody''s Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos az esélye Görögország törlesztésképtelenné válásának.

Az euró 1,2-es szintről 1,22 közelébe tudott kapaszkodni csütörtökön, délután pedig 1,16-os árfolyamon jegyzik a frankkal szemben. A közös európai deviza a dollár ellenében is javított: 1,42-as kurzusról 1,445-ig erősödött, amely több mint három hetes csúcsnak felel meg.

A forint erősödésének, és az euró javulásának köszönhetően a svájci frank ára a hajnalban kialakult 221-es szintről 219 forint alá tudott süllyedni. Délután 218,5 forinton jegyzik az alpesi devizát. Azonban középtávon jelentősek maradtak a kockázatok az eurózóna adósságválsága miatt, amely a menedékdevizákat, így svájci frankot is erősíti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.