BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütötték a Molt - Európa és Amerika száguld

A BUX a kedvező nemzetközi befektetői hangulatban sem tudott erősödni: a Mol egymaga megállította az indexet.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 0,02 százalékot esett, 22 482,63 pontra (-5,45 pont). Az index reggel 22 600 pont felett is járt, délután pedig 22 400 pont alá is benézett.

A BUX úgy esett, hogy a négy vezető részvény közül csak a Mol mutatott fel negatív teljesítményt a mai nap folyamán, az OTP, a Richter és a Magyar Telekom erősödni tudott.

A Mol 3,27 százalékot zuhant 21 250 forintra, amely két dologgal magyarázható.

Egyrészt, Vecernji list horvát napilap arról írt kedden, hogy a horvát ügyészség tízmillió eurós vesztegetéssel vádolja Hernádi Zsoltot, a Mol vezérigazgatóját. A horvát lap szerint Hernádi Ivo Sanader volt horvát kormányfőt vesztegette meg, akit az Interpol elfogatóparancsa alapján Ausztriában tartóztattak le még a télen. A Mol határozottan visszautasítja a horvátországi INA privatizációjával összefüggésben Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért vesztegetési gyanúsításokat.

A Molnak semmilyen hivatalos információja egy esetleges nyomozásról az ügyben nincs. Ami a horvát médiában megjelent, az mind találgatás és szóbeszéd - hangsúlyozza a társaság közleménye és hozzáteszi, hogy a gyanúsításokkal szemben szigorú jogi eszközökkel fel fog lépni.

Másrészt, tegnap elesett a fontos támaszt nyújtó technikai szint, a 200 napos mozgóátlag, amely 22 000 forint felett húzódik (22 072 forint környékén). A Mol több mint öthónapos mélypontra került.

Az OTP és a Richter minimális emelkedést tudott felmutatni. A bankrészvény 0,87 százalékot erősödött, 5 750 forintra. A gyógyszercég árfolyama 0,44 százalékkal került feljebb, 36 285 forintra.

A nap nyertese a Magyar Telekom: a papírok 4,5 százalékos erősödésen mentek keresztül, így 580 forintba kerül egy részvény.

Az európai tőzsdeindexek két hónapja a legnagyobb erősödést tudták felmutatni. A Stoxx Europe 600 1,4 százalékot erősödött. Az Egyesült Államok indexei is jelentősen emelkednek. A technológiai túlsúlyos Nasdaq kompozit index 2 százalékot erősödött, az S&P-500 1,35 százalékkal került feljebb, a Dow Jones ipari index 1 százalékos emelkedést mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.