BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekció jött májusban

Három kivételével minden hazai A kategóriás papír veszített az értékéből

Bő három százalékot veszített az értékéből májusban az első számú hazai tőzsdemutató, ám akadt olyan papír, amelynek árfolyama közel negye-dével zuhant. A kilátások sem túl biztatók.

Nem alakult valami fényesen a hangulat a világ tőzsdéin májusban, és ezalól Budapest első számú tőzsdemutatója, a BUX sem tudta kivonni magát. Az index értéke 3,25 százalékkal, 23 376 pontig kúszott vissza, és ez csakis a hónap utolsó napjaiban tapasztalható pozitív korrekciónak köszönhető. Figyelemre méltó, hogy az elmúlt hónapban mindössze három A kategóriás részvény tudott árfolyam-emelkedést produkálni.

A hónap favoritjának egyértelműen az Állami Nyomda tekinthető 4,34 százalékos emelkedésével, őt pedig a nem túl jó negyedéves adatokról számot adó Zwack követte 1,81 százalékkal. A PannErgy bő félszázalékos árfolyam-emelkedése már elég volt a dobogóhoz, a negyedik helyre befutott Egis pedig már kisebb – 0,28 százalékos – mínuszt produkált.

Több, jellemzően kisebb kapitalizációjú részvény viszont súlyos veszteséggel zárta a májust: az Est Média és a Synergon részvényesei a hónapban befektetésük csaknem negyedét elveszítették, és a korábbi nagy kedvenc E-Star is több mint 11 százalékot veszített árfolyamából egyetlen hónap alatt.

A „legnagyobbak” közül szezonális okokból az MTelekom szenvedte el a legtetemesebb, bő tízszázalékos veszteséget, majd a Mol következett 4,42 és az OTP 3,48 százalékkal, a Richter pedig viszonylag tűrhető, 2,14 százalékos árfolyamveszteséggel zárta a májust.

A pesti tőzsde mozgását persze ezúttal is elsősorban a nemzetközi fejlemények határozták meg, és a közelmúltban kiadott negyedéves gyorsjelentések vajmi keveset módosítottak az árfolyamokon. A nemzetközi hangulatra pedig az európai adósságválság kiújulása, a görög államcsődtől való rettegés nyomta rá a bélyegét.

A kilátások pedig nem túl biztatók. Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatójának napokban kiadott elemzése szerint a globális részvénypiacokon 2009 márciusa óta tartó emelkedő trend véget ért, a következő hónapokban egy az eddigieknél lényegesen volatilisebb, alapvetően oldalazó, a kockázatok további fokozódása esetén erősen eső trend alakulhat ki. Szerinte a kedvezőtlen részvénypiaci fordulatot vetíti előre az amerikai vállalatok várható csökkenő eredménynövekedése, több közelmúltbeli kibocsátás sikertelensége és az előző hetekben egyes árupiaci szegmensekben végbement jelentős visszaesés is.

Kisebb mínuszok

A világ vezető tőzsdeindexei számára sem alakult fényesen az ötödik hónap, ám többségük jobban teljesített a BUX-nál. New Yorkban a DJIA 2,39 százalékot veszített értékéből, míg a frankfurti DAX 2,93 százalékkal, 7293 pontig kúszott lejjebb, Londonban pedig 1,31 százalékos esés következett.

Érdekes ugyanakkor, hogy a régiós versenytárs WIG20 alig néhány tized százaléknyit veszített értékéből, és 2903,6 ponton állt május végén.

Érdekes ugyanakkor, hogy a régiós versenytárs WIG20 alig néhány tized százaléknyit veszített értékéből, és 2903,6 ponton állt május végén.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.