BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütik a forintot, de a lélektani határ kitartott – Mi történt?

A befektetői idegesség hatására a forint gyengülni kezdett, és a svájci gazdaságból továbbra is kedvező hírek érkeznek, ami újabb lendületet ad a franknak.

A nemzetközi pénz- és tőkepiacok idegesen várják a héten esedékes görögországi parlamenti szavazást a további megszorításokról. Ha elutasítják a költségvetési kiigazítási programot, az ország csődbe is kerülhet. A svájci frank rekord közelébe erősödött az euróval szemben, és a feltörekvő devizák is a gyengülés irányába mozdultak.

A forint 270-es szint közelébe esett a 268,4-es reggeli árfolyamáról az euróval szemben. A forint 0,5 százalékot gyengült napon belül, és ezzel a régió legrosszabbul teljesítő devizája lett. A 270-es lélektani szint esetleges elesése után a 272-es szinten álló 200 napos mozgóátlag nyújthat támaszt a forintnak.

A svájci frank ára a reggeli 224,5-225-ös árfolyamról 227 fölé került a forint gyengülésének, a görög megszorítással kapcsolatos idegességnek és a svájci gazdaságból érkező kedvező hírek hatására.

Svájcban növekedett a fogyasztói kereslet májusban, amely szintén lökést adhatott a devizának. Az UBS közleménye szerint 1,91 pontra, 2010 augusztusa óta a legmagasabb szintre emelkedett az indikátor. Az alpesi deviza mind a 16 vezető fizetőeszközzel szemben erősödött a Bloomberg adatai alapján.

Úgy tűnik, hogy a svájci gazdasági helyzet továbbra is kedvező – mondta Daragh Maher, a Crecit Agricole CIB globális devizaüzletág helyettes vezetője. Amikor kedvező adatok érkeznek Svájcból, és a befektetők idegesek Görögország miatt az frankvásárlást hozhat – teszi hozzá.

George Papandreou görög miniszterelnök pedig felszólította a törvényhozókat, hogy engedjenek „hazafias lelkiismeretüknek” az 5 éves költségvetési terv (megszorító csomag) megszavazása kapcsán. Ez szükséges ahhoz, hogy további nemzetközi pénzügyi segítséget kapjon az ország.

A svájci frank 0,5 százalékot erősödött az euróval szemben, 1,1875-ös szintre. Egy hónap alatt több mint 3 százalékot erősödött az alpesi deviza az euró ellenében. A történelmi csúcsa a franknak 1,18064-es szinten található, amelyet június 24-én ért el az euróval szemben.

A hangulatot az sem fordította meg, hogy Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke azt mondta, fokozott éberség üzemmódban van a bank. Ezzel jelezte, a jövő heti találkozón a jegybank emelheti a kamatot.

A kijelentés azért sem okozott meglepetést, mert Trichet már korábban jelezte az EKB szándékát, és a piac már beárazta ezt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.