BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 230-as frank "nem csal őszinte mosolyt" a devizahitelesek arcára

A némileg optimistább piaci hangulatnak köszönhetően több mint 1 százalékkal erősebben kezd a forint ma reggel, tegnapi mélypontjához képest. A mai kamatdöntés nem lesz hatással az árfolyamra, mivel mindenki tartást vár – írja Bálmi Károly, a Commerzbank közgazdásza.

Az infláció alakulása kedvező, a kockázati felár is csökkent az elmúlt napokban, ami elvileg az alacsonyabb kamat irányába mutathatna, de a forint kitettsége a globális piaci hangulatnak ezt nem teszi lehetővé, továbbá az MNB többször hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kamatszinttel tartja elérhetőnek 2012 végére a 3 százalékos inflációs célt - áll a Commerzbank elemzésében.

A külföldiek állampapír állománya eddig soha nem látott szintre emelkedett, ami egyrészt jó hír, azonban egy esetleges piaci pánik során, még sérülékenyebbé teheti a magyar eszközöket. Ha marad a jó hangulat, és megszületik az amerikai megállapodás a  deficitplafon ügyében, újra 265-268 közötti sáv lehet a jellemző – vélekedett az elemző.

„Obama elnöknek a megállapodás elmaradása esetén egy potenciális gazdasági krízisre utaló szavai meggyengítették a dollárt a reggeli ázsiai kereskedésben, de a piac szereplők nagy része még mindig hisz a megállapodás létrejöttében, noha az augusztus 2-i határidő egyre közelebb van. Tegnap a demokrata és a republikánus fél is prezentálta a saját javaslatát, és valamelyest közeledtek is az álláspontok, ám továbbra is nézeteltérés van arról, hogy milyen nagyságrendű és természetű kiadáscsökkentést hagyjanak jóvá a képviselők, és azt egy, vagy esetleg két lépcsőben, ami már a 2012-es elnökválasztási kampányt is befolyásolhatná” – írja Bálmi Károlya.

Hozzáteszi, még határidő előtti megállapodás sem garantálja azonban, hogy a hitelminősítő intézetek nem rontanak az amerikai adósság besorolásán: ha nincsenek meg a hosszabbtávú deficitcsökkentés jelei a jelenlegi csomagban, akkor Amerika könnyen elveszíthet egy „A” betűt.

Ugyanakkor a piaci reakciók eléggé kiszámíthatatlanok: egy esetleges technikai csőd és nagyobb mértékű leminősítés első látásra rosszat tenne az amerikai államkötvényeknek és a dollár árfolyamának, ám egy piaci pánik hangulat sokszor pont ezen eszközök felé hajtja a menekülő befektetőket. Ma az amerikai fogyasztói bizalmi index, és az új lakások értékesítésének alakulása lesznek a fontosabb adatok.

„Már 112 nap telt el, mióta az árfolyam legutóbb a 200-as szint közelében volt. Bár a hangulat némileg optimistább, így a svájci deviza 1,1650-os szint közelében is járt. A forint erősödésének is köszönhetően, 230 alatt is voltunk, ez közel 3 százalékkal erősebb szint, mint a múlt kedden. Ha ma minden jól alakul akkor talán maradhatunk 230 alatt, de az még mindig nem csal őszinte mosolyt a devizahitelesek arcára” – zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.