BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álmatlan éjszakák a frankhiteleseknek: Egyre közelebb a dermesztő jóslat

A forint új történelmi mélypontra esett a svájci frank ellenében, és úgy tűnik, hogy a hazai deviza euróval szembeni első félévben tapasztalt stabilitása is a múlté.

A forint hajnalban nem mozdult el a kerek 270-es árfolyamról az euró ellenében, azonban délelőtt intenzív gyengülésen ment keresztül, és március 21-e óta nem látott szintre esett, 272,43-as jegyzésre.

A forint közel egy százalékot esett, míg a lengyel zloty 0,44 százalékot korrigált az euró ellenében. A cseh korona és a román lej ennél stabilabb: 0,15 százalékot esett a két régiós deviza.

Az alpesi fizetőeszközt 238,355 forinton is jegyezték a bankközi devizapiacon, amelyre a reggeli 235-236 közötti szintekről változott a kurzus.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzésében az áll, hogy 245 forintos svájci frankot még elviselne a bankrendszer, azonban itt már 80 milliárd forint tőkét kellene emelni az ágazatban. (Az MNB 2012-re 257-es frankárfolyammal számol e forgatókönyv szerint.)

Az euró is új historikus mélypontra szakadt, 1,1373-as szinten a svájci fizetőeszközzel szemben, mert az európai szuverén adósságválsággal kapcsolatos aggodalmakat a banki stesszteszt sem nyugtatta meg.

A spanyol és olasz államkötvények hozama egyre magasabbra kerül, amely jelentős aggodalomra ad okot a piacon. A spanyol 10 éves állampapírok hozama 6,2, míg az olasz adósságpapíroké 5,85 százalékon áll hétfőn. Egy hét alatt is jelentős hozamemelkedés következett be, és elemzők úgy látják, 7 százalék felett meglehetősen nehéz refinanszírozni az államadósságot, vagyis piaci forráshoz jutni.

Az UBS bank elemzése szerint, amennyiben Görögország rendezetlen államcsődbe kerül, és az adósságválság megfertőz már országokat is, akkor az euró paritásra kerülhet a svájci frankkal szemben. Ekkor az euró/forint jegyzése megegyezne a frank/forint árfolyammal. Ebben a környezetben fokozódó idegességgel és jelentős kockázatkerüléssel kellene szembenézni, és a forint sem maradna meg 270-es kurzus közelében az euróval szemben.

Az euró/frank kurzusában, illetve a nemzetközi befektetői környezetben addig nem várható megnyugvás, ameddig az euróövezet vezetői egységes álláspontra nem jutnak a válság kezelését illetően. A piacok nem kapnak egyértelmű indikációt a magánbefektetők bevonása kapcsán sem, ennek tükrében pedig napról-napra közelebb kerülnek a legrosszabb forgatókönyv beárazásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.