BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Amíg nem lesz megállapodás a svájci deviza erős marad"

Ahogy várható volt, nem változtatott az alapkamat mértékén az MNB, továbbra is 6% a kamat. A döntés egyhangú volt, az indoklásban új elemként megjelent az európai, illetve amerikai adósság válság, mint kockázati tényező – kezdi napi piaci kommentárját Bálmi Károly, a Commerzbank közgazdásza.

Az infláció alakulása a Jegybank várakozásainak megfelelően alakul, a külpiacok lassulása, illetve a belföldi fogyasztás alacsony szintje miatt. Ez hosszú távon nem tesz jót a GDP növekedés ütemének, de a külső tényezők egyelőre nem teszik lehetővé a vágást – írja Bálmi Károly.

„A döntés az árfolyamra nem gyakorolt érdemi hatást, a reggeli erősödés közel felét elvesztette a forint délutánra, 268 fölött zártuk a tegnapi napot, a mait pedig ott kezdtünk. A magas kamat támaszt adhat a forintnak, de egy esetleges amerikai csőd, vagy leminősítés esetén könnyen 270 fölé mehet az árfolyam” – vélekedett a szakértő.

Az Egyesült Államok kapcsán kiemeli, hogy újabb nap telt el, és még mindig nincs megállapodás. Tegnap a dollár több mint 1 százalékot gyengült az euróhoz képest. A piac egyre valószínűbbnek tartja, hogy lesz leminősítés, a megállapodástól függetlenül (hiszen egy hosszú távú, deficitcsökkentő csomag elfogadása egyre valószínűtlenebb a jelenlegi felfokozott politikai helyzetben), ennek az USA fiskális kondíciói alapján már meg kellett volna történnie. „A kivételezést a dollár menedék deviza volta, illetve az ország globálisan betöltött szerepével indokolták a hitelminősítők” – tette hozzá.

A svájci deviza elmúlt évben közel 16 százalékot erősödött, így hiába volt az utóbbi időben viszonylag stabil a forint az euróhoz képest, az árfolyam történelmi magasságokba emelkedett. A frank/forint árfolyam alakulása hatással van a devizahiteles háztartások elkölthető jövedelmére, illetve a banki hitelportfoliók minőségére is. Az MNB többek közt ezen okok miatt is emelte be a kamatdöntés indoklásába a globális kockázati elemeket.

Tegnap nem sikerült a 230-as szintet áttörni, ma reggel a frank erősödése miatt már 231 fölött is jártunk, az árfolyam további alakulása az amerikai eseményektől függ, így amíg nem lesz megállapodás a svájci deviza erős marad – zárul az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.