BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ha probléma van, akkor svájci frank" - Közelebb a 240, mint a 230

A forint tegnap délelőtt még erősödéssel kecsegtetett, de a nap közepén fordult a trend és győzött a globális rosszkedv, mely ezúttal az USA-ból érkezik – írja Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza napi kommentárjában.

A hazai deviza 2 forintot gyengült az euróval szemben és 269 felett zárta a napot. A gazdasági miniszter tegnapi nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány ragaszkodik a 2011-es és 2012-es hiánycél tartásához. Ha szükséges, a jövő évben kész lesz az idén májusban visszavásárolt MOL részvénycsomagot is értékesíteni – kezdi kommentárját az elemző.

„A régióból érkező fontos adat volt a júniusi lengyel infláció, mely meglepetésre 4,2%-ra esett a várt 5 százalékhoz képest. Ezzel megjelentek az első galamb hangvételű nyilatkozatok is, melyek a kamatemelések folytatása ellen szólnak, ugyanakkor a héják szerint az adat egyszeri hatás eredménye és változatlanul szükséges lesz szeptember-október körül újabb emelésre” – írja Kerékgyártó. Hozzáteszi, ha a lengyel árindex tartósan alacsonyan alakulna, az forinterősítő lenne, hiszen megmaradna a régión belül is a forint kamatelőnye, mivel a hazai alapkamatszint vélhetőleg hónapokig stabilan 6 százalék maradhat.

Kerékgyártó szerint az aggodalmak az amerikai adósságplafon megemelése körül nem oszlottak tegnap, sőt! A republikánus Boehner megtakarítási csomagjáról szóló szavazást törölték a tegnapi menetrendből és nem világos, hogy halasztásról van-e szó, avagy végleg levették az órákig vitatott tervet a napirendről. Látván a két oldal szembenállását és a republikánusok megosztottságát is, egyre nagyobb esély látszik az augusztus 2-i határidőből való kicsúszásra. Az euró ennek ellenére nem tud előnyt kovácsolni a helyzetből, 1,43 alá gyengült a dollárral szemben.

„Az eurozónában a görög mentőcsomag részleteire vár a piac. Egységessé kezd válni az a vélekedés miszerint a megszavazott segítség csupán felületi kezelésre elegendő. Egyre nyomasztóbb a teljes megoldás szükségessége - a spanyol és olasz kötvények hozamemelkedése azt mutatja, hogy a piac egyelőre nem hisz az adósságproblémák tartós leküzdésében” – emeli ki az elemző. Hozzátéve, hogy a hitelminősítők további lépéseket helyeztek kilátásba, érik a görögök D (csőd) besorolása. A mai adatdömpingben szerepel eurozónás infláció, amerikai GDP, ISM index, Chicago PMI, Michigan Confidence – normál esetben mindenki ezekre a publikációkra figyelne, de ma vélhetőleg csak a megegyezés híre tudna komoly fordulatot hozni az USA-ból.

„Ha probléma van, akkor svájci frank - márpedig vannak problémák a világban. Lassan az 1,14-es szinttel kacérkodik az euró/frank, a forinttal szemben pedig már közelebb a 240, mint a 230” – zárja kommentárját a szakértő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.