BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hidegzuhany a piacra - 225 fölé szökhet a frank

Gyengülősen indul a hét, ami a pénteki eseményekből eredeztethető. A csütörtöki ADP foglalkoztatottsági mutató az Egyesült Államokból azt a következtetést sejtette a piacokkal, hogy a pénteki NFP (nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak – A szerk.) számok is bővülést mutatnak majd – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

„Hát nem így lett, hanem pont az ellenkezője. Júniusban az előző hónaphoz képest csupán 18.000 fővel többen dolgoztak az USA-ban az agrárszektoron kívül, pedig a várakozások 105.000 fős bővülést reméltek. A munkanélküliségi ráta is rosszabb lett, 9,2 százalékos értéke egy tized százalékkal emelkedett a múlt havi adathoz viszonyítva” – áll az elemzésben.

A piacok frank, dollár és jen erősödéssel reagáltak (az euróval
szemben), tehát ismét a kockázatkerülés került napirendre. A
„safe haven” devizák (menedékdevizák – A szerk.) ismét formába lendülhetnek, főleg, ha a mai EU-s találkozón nem sikerül értékelhető eredményt felmutatni.

Az Equilor azt írja, hogy a hajnali órákban meredek esésbe kezdtek az ázsiai börzék és az euró is több mint két heti szinte gyengült a dollárral szemben, miután hétfőre rendkívüli ülést hívtak össze az eurózóna pénzügyminiszterei. Kiszivárgott hírek szerint meglehetősen aggasztja a pénzügyi döntéshozókat Görögország és a többi periférikus ország mellett Olaszország helyzete is, ezért kellett rendkívüli ülést összehívni.

Karsai Kiemeli: ez már - az eddig viszonylag jól szereplő - régiós devizák nagyobb ütemű gyengüléséhez vezethet. A reggeli 264 után 265-ig gyengült az euró/forint árfolyama, negatív hírek érkezése esetén 266-267 közé esélyes a héten az euró/forint kurzusa, de ha visszatér a kockázatvállalási kedv, akkor visszatérhet 264 alá a jegyzés. „Egyelőre az utóbbi eset kevésbé tűnik valószínűnek - a
mai napra legalábbis” – húzza alá.

Trichet, Barroso, Rehn, Van Rompuy kvartett igyekszik a mai rendkívüli találkozójukon egyeztetni az eurozóna perifériájának adósságproblémáiról. A görög és portugál kérdések mellé olasz gondok vegyülnek, pénteken az olasz tőzsdeindex nagyot zuhant, míg a talján kötvényhozamok nagyot emelkedtek, az olasz CDS-felár már 250-es szintre emelkedett – Írja Karsai. A Commerzbank elemzője hozzáteszi: a pénteki rendkívül gyenge NFP számok hidegzuhanya után a devizapiacok a mai nap is borús hangulattal indítanak. A hangulat természetesen az euró/dollár 1,4150 körüli árfolyamában is meglátszik – a dollár két hete nem volt ilyen erős az euróval és a forinttal szemben. A mai napra a 188-as dollár/forint árfolyam elérése sem tűnik lehetetlen feladatnak.

„Egyértelműen érzékelhető a kockázatkerülés, a frank/forint árfolyama egy százalékot emelkedett a mai nap folyamán 222 alól 224 fölé. A folytatásban pedig nem kizárt, hogy 225 fölé szökkenjen a frank/forint árfolyam” – zárja kommentárját Karsai Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.