BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilőtt a Mol: 5 százalékot drágult a papír

A BUX több mint másfél százalékot erősödött. Az emelkedést nagyrészt a Mol-részvények árfolyama adta.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 1,67 százalékot emelkedett csütörtökön. A tőzsdeindex 369,06 ponttal került feljebb, 22 484 pontra.

Az emelkedést a Mol vezette, amely 5,13 százalékos szárnyalással 20 920 forintra emelkedett. A Mol-részvények az elmúlt napokban azért gyengültek, mert egy keddi lapértesülés szerint Horvátország az elnök-vezérigazgató, Hernádi Zsolt kiadatását kérte az INA horvát olajtársasággal kapcsolatos vesztegetési ügyekben.

Az értesülést mindkét fél cáfolta, majd szerdán a Legfőbb Ügyészség közölte: a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben, a megkeresés kiadatási kérelmet nem tartalmaz.

Davor Stern, az INA felügyelőbizottságának elnöke kijelentette: nincs szükség a Mol magyar és az INA horvát olajtársaság közötti szerződés újratárgyalására, amíg nem határozzák meg az INA stratégiai fejlesztési irányait, összhangban Horvátországnak az energetika terén meglévő stratégiai érdekeivel.

Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette, hogy nincs ok a felülvizsgálatra. „Tehát a piacon elterjedt pletyka részben igaznak bizonyult. A MOL árfolyama ismét esett, de ezt pszichológiai tényezőknek tudjuk be” – írták az Erste Bank közgazdászai napi elemzésükben.

Az európai vezető tőzsdeindexek is erősödni tudtak. Az emelkedéshez hozzájárult, hogy az Egyesült Államokból kedvező foglalkoztatási adatok érkeztek, valamint az Európai Központi Bank (EKB) elnöke bejelentette, eltörlik Portugália államkötvényeinek minimális fedezeti követelményeit az elfogadás kapcsán. A Moody’s Investors Service kedd este minősítette le Portugália államadósságát egyszerre négy fokozattal a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába.

A BÉT-en az OTP és a Richter is erősödni tudott. A bankrészvény 0,7 százalékkal 5 790 forintra drágult. A gyógyszerpapír árfolyama pedig 0,24 százalékot, 37 690 forintra emelkedett. Egyedült a Magyar Telekom esett a vezető részvények közül: a telekommunikációs papír árfolyama mérsékelten, 0,18 százalékkal csökkent 570 forintra.

Az Egyesült Államokban a Dow Jones ipari index 0,63, a technológiai túlsúlyos Nasdaq kompozit index 1,14, a Standard & Poor’s 500 index pedig 0,83 százalékkal került feljebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.