BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütéssel nyerte a frank a hetet

A forint széleskörűen gyengült pénteken, a svájci frank ellenében új történelmi mélypontra került.

A forint új történelmi mélypontra szakadt péntek délután, így az alpesi devizát már 236 forinton is jegyezték a bankközi devizapiacon. Péntek délután az euró is közel került a tegnap felállított, 1,15-ös történelmi mélypontjához a frank ellenében.

Az UBS Bank pesszimista szcenáriója szerint az euró/frank paritásra kerülhet, vagyis annyiba kerülhet a svájci frank, mint az euró. Ez Görögország rendezetlen államcsődjének következtében alakulhatna ki az elemzők szerint.

A forint 271,5-ig gyengült az euróval szemben, miközben a múlt héten még közel 10 forinttal olcsóbb is volt a közös európai deviza. A forint gyengülését elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat romlása hozhatta: az eurózóna adósságválsága mellett az Egyesült Államok „AAA”, legmagasabb hitelminősítői besorolás miatt is aggódhatnak a piacok.

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője azt mondta, 50 százalékos eséllyel minősíti le az USA-t 90 napon belül. A Moody’s pedig a héten korábban úgy vélekedett, nem valószínű, hogy fenntartható az Egyesült Államok „AAA” hitelbesorolása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.