BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütötték a Molt - Mi történt?

A BUX több mint 1 százalékot esett kedden, a gyengülés elsősorban a Mol szakadásának köszönhető.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 1,13 százalékot esett kedden (-255,73 pont), 22 376,82 pontra. A részvénypiaci forgalom 17,8 milliárdon alakult, amely az idei átlagos forgalomnak megfelel, azonban ennek nagy részét a Mol papírok adták.

A vezető részvények vegyesen teljesítettek. Az OTP és a Mol esett, a Magyar Telekom és a Richter erősödni tudott.

A Mol részvények 800 forintos esésben nyitottak, több mint 4 százalékos leértékelődéssel. Az olajpapír árfolyama azután indult lefelé, és került féléves mélypontra, miután egyes sajtóértesülések szerint Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kikérte Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót a horvátországi megvesztegetési vizsgálatok miatt.

Páncél Andrea, a Mol kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy sem a Mol, sem Hernádi Zsolt, az olajipari társaság elnök-vezérigazgatója nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt előzetes kiadatását.

A magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Strasbourgban. Korábban egy horvát lap arról írt, hogy a horvát kormány akár fel is mondhatja a Mol-INA-szerződést.

Orbán Viktor újságíróknak azt mondta, hogy tisztában van a horvát vádakkal, amelyek Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen irányulnak. A vizsgálat a nyomozóhatóságra tartozik, és a magyar kormány nem avatkozik be az ügybe – nyilatkozta a magyar miniszterelnök Strasbourgban újságírók előtt a Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint.

A Mol helyreigazítási kérelemmel fordul a Népszabadság főszerkesztőjéhez a napilapban kedden megjelent cikk miatt, amely az olajtársaság szerint valótlan állításaival jelentős kárt okozott a cégnek, és ezért a Mol további jogi lépesek lehetőségét is mérlegeli a lappal és a cikk szerzőjével szemben - közölte a társaság az MTI-vel.

A Mol közleménye szerint a "Népszabadság mai címlapján megjelent cikk valótlan állításokat közölt, amely jelentős kárt okozott Magyarország legnagyobb, tőzsdei vállalatának, megsértve a vállalat és annak első számú vezetőjének jó hírnevét és komoly bizonytalanságot okozva a Mol részvényeseinek". A közlemény késő délután látott napvilágot.

A Mol végül 3,58 százalékos esésben, 20 150 forinton búcsúzott kedden, óriási, 10 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP 0,84 százalékkal került lejjebb, 5 900 forinton zárt.

A Magyar Telekom 0,51 százalékot erősödött 583 forintra. A Richter 0,62 százalékkal drágult 37 030 forintra.

Az európai vezető tőzsdeindexek nem találtak irányt: zárás előtt minimális gyengülést mutatnak. Az Egyesült Államokban a Dow Jones ipari index 0,14, a Standard & Poor’s 500 0,26 százalékot esett. A technológiai részvények kompozit indexe a Nasdaq 0,05 százalékos pluszt mutat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.