BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Licitálás a Balaton partján

Nem csak nyaralóknak lehet érdekes a Pintér Aukciósház rendezvénye

A budapesti árverések mércéjével is figyelemre méltó a Pintér Aukciósház július 16-i balatonfüredi árverésének anyaga. A 320 tétel között 19. századi, modern és kortárs festmények és szobrok, továbbá néhány tucat ezüst, ékszer és egyéb műtárgy szerepel. A patinás fürdőváros egyik legszebb épületében, a Vaszary-villában este 8 órakor kezdődő licitálást 10 órától jótékonysági bál követi – ennek bevételét csángó gyerekek üdülésére fordítják.

A festménykínálatban előkelő helyet foglalnak el a Balatonhoz vagy tágabban a fürdőzéshez, a vízhez, a nyárhoz kötődő alkotások. A legismertebb magyar Balaton-festők közül Egry Józseftől egy ceruzarajzra (66. tétel, 80 ezer forint) licitálhatunk, Bernáth Auréltól néhány kisebb balatoni részletre, míg Halápy Jánostól, Mihalovits Miklóstól vagy Dobroszláv Lajostól egész sorozatnyi ilyen témájú kép közül válogathatunk, zömmel 100 ezer forint alatti kikiáltási áron. Kevésbé megszokott Gyarmathy Tihamér temperával készült balatoni sorozata, amelynek nyolc darabja két tételre (94., 95.) bontva, 600, illetve 800 ezer forintról várja az ajánlatokat. Hasonló kuriózum Boromisza Tibor Gésák a Balaton partján című akvarell-tempera képe (27., 90 ezer). Akadnak más „vizes” művek is, amelyek tárgya a Duna, a Dráva vagy éppen Capri szigete; az árverés legmagasabb árú tétele, Vaszary János Pihenő matrózok című – egy közelmúltbeli aukción már szerepelt – műve pedig topográfiai utalás nélkül árasztja a tenger levegőjét (303. tétel, 16,5 millió). A műtárgyanyagból a vízparthoz kapcsolódik a 120. tételszámú horgony (50 ezer forint), míg a 119. számon induló táncrendek már az est második felét, a jótékonysági bált harangozzák be. T. G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.