BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire jó a bankkártyás biztosítás és mire kell vigyázni utazáskor?

Magyarországon az első negyedév végén már több mint 7,5 millió bankkártyája volt a lakosságnak, és elég jelentős részükhöz a hitelintézetek olyan extra szolgáltatásokat is kapcsoltak, mint az utasbiztosítás.

Az MKB-nál például a MasterCard Unembossed kártya kivételével valamennyi plasztiklaphoz jár a díjmentes külföldi utazási, baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, sőt, a business és gold kártyákhoz emelt szintű, azaz nagyobb összeghatárra kiterjedő, asszisztenciaszolgáltatásokat is magában foglaló biztosítást kapnak az ügyfelek – közölték a banknál, de hasonló a helyzet a többi hitelintézetnél is. Sok turista tudja ezt, épp ezért amikor külföldre utazik, nem is köt külön biztosítást, úgy gondolja ugyanis, a bankkártyához járó szolgáltatás elegendő lesz.

Félig-meddig igazuk is van – mondják a szakemberek. A bankkártyák szolgáltatásai közé beépített utasbiztosítások túlnyomó többsége nyújt ugyanis valamiféle alapfedezetet, így megfelelő lehet a néhány napra a szomszéd országokba, üzleti céllal kiutazó üzletemberek részére – mondja Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosító nemzetközi biztosítási főosztályának a vezetője.

Komolyabb baj, például autóbaleset vagy infarktus esetén azonban általában nem elég a kártyákba épített szolgáltatás, a sürgősségi orvosi ellátás költségei ugyanis a limitek többszörösét is elérhetik – figyelmeztet a szakember. A bankkártyához kapcsolódó termékek között jelentős eltérések vannak – mondja Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója, aki Karsai Mártához hasonlóan úgy véli, a plasztiklapok jellemzően a környező országokba irányuló rövidebb utazásokra még elegendők, különösen ha az ügyfélnek EEK kártyája is van. Ha viszont távolabbi az úti cél, vagy valamilyen sporttevékenység, netán munkavégzés is szerepel a programban, továbbá autós vagy légi utazáshoz kapcsolódó speciális szolgáltatásokra is szükség lehet, akkor érdemes az aktuális egyéni kínálatban megkeresni a megfelelő terméket.

Akkor sem biztos, hogy elég a bankkártya, ha a külföldi tartózkodás elhúzódik. Eltérően a kifejezetten egy útra kötött utasbiztosításoktól, a plasztiklapok mellé járó biztosítások ugyan a bankkártya érvényességével megegyező időtartamra, vagyis két-három évre szólnak, de utazásonként csak limitált időszakra, 30, 60 vagy 90 napra szóló fedezetet biztosítanak – figyelmeztet Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. Ha egyébként bizonytalan az ügyfél abban, elegendő lesz-e baj esetén a bankkártyás biztosítás, és köt mellé egy hagyományosat is, akkor szükség esetén használhatja a magasabb szolgáltatási limittel rendelkezőt – mondják az Uniqa szakértői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.