BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudott felállni a forint

Hétfőn több mint 1 százalékot esett a forint, így a svájci frank új történelmi csúcsra került.

Az euróért már 273 forintot kell adni a bankközi devizapiacon, miután a nemzetközi befektetői környezetben nem mutatkozott javulás a hét első kereskedési napján. Az európai banki stresszteszt nem nyugtatta meg a piacokat, és az eurózóna adósságválsága is egyre mélyül.

A forint a fontos technikai szint, a 200 napos mozgóátlag fölé került 271-es kurzus környékén, így jelentős tér nyílt meg a gyengülés irányába.
"Az euró/forint árfolyam első körben 274-75-ig, majd akár a 280-as szintig is menetelhet negatív európai hírek esetén" – véli Kondrát Zsolt az MKB Bank vezető elemzője. Negatív híráram esetén Barta György, a CIB Bank vezető elemzője is úgy látja, könnyedén 280-ig szaladhat az árfolyam.

Az EU vezetőinek csütörtökre összehívott csúcsra figyel a piac, és azt várják, hogy megoldást találjanak a görög, illetve a többi gyenge ország helyzetére. Ellenkező esetben erősen negatív piaci hangulat alakulhat ki.

A svájci frank új történelmi csúcsra került a forinttal szemben, megközelítve a 238,5-ös árfolyamot. Az alpesi deviza erősödése egyre nagyobb nyomást helyezet a magyar pénzügyi stabilitása nézve, ugyanis a jelzálogfedezett hitelek több mint 60 százaléka svájci frankban denominált. A svájci frankot reggel még 235-236 forint között jegyezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.