BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama mentette meg a BUX-ot

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 295,43 pontos, 1,39 százalékos emelkedéssel, 21.617,93 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 12,1 milliárd forint volt, a vezető részvények, a változatlan árfolyamon záró OTP kivételével, erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója elmondta: az amerikai elnök beszéde fordította meg az egész napi rossz hangulatot a részvénypiacokon. Barack Obama arról beszélt, hogy a helyzet komoly, amennyiben nem születik kompromisszum az adósságplafon megemeléséről, úgy leminősítés jöhet. Ő azonban személy szerint bízik abban, hogy keddig létrejön a megállapodás. 

A szakértő szerint ez elég volt ahhoz, hogy lenullázódjanak a tőzsdei mínuszok, sőt a BUX még emelkedni is tudott. Az európai tőzsdéken szintén érezhető volt a pozitív fordulat, a magyar piac zárásakor a főbb indexek fél és nulla százalék közötti mínuszban voltak.

Ezt megelőzően a piacokon pesszimista hangulat uralkodott, a fél háromkor megjelent, és a vártnál gyengébb amerikai második negyedévi növekedési adat hatására pedig napi mélypontra süllyedtek az indexek, a svájci frank árfolyama pedig rekord magasságba emelkedett. A forinttal szemben a frank árfolyama átlépte a 239-et, és 239,06 forinton új történelmi árfolyamcsúcs született.

Szegner Balázs szerint a jövő hét elején még mindig az amerikai hírek mozgathatják a piacokat. A megállapodásig kivárás lehet, és ha csak kedden az amerikai piac nyitva tartása idején születik döntés, azt várhatóan csak szerdán tudja majd "lekereskedni" a magyar piac. 

A Mol 450 forinttal, 2,28 százalékkal 20.200 forintra erősödött, 3,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára nem változott 5.450 forintot ért, forgalmuk 7,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,12 százalékkal 543 forintra nőtt, forgalma 336,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 1200 forinttal, 3,31 százalékkal 37.500 forintra emelkedett, a részvények forgalma 602,7 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 109,8 millió forintos forgalom mellett 200 forinttal, 1,08 százalékkal 18.300 forintra csökkent.

A BUMIX 1.738,72 ponton zárt pénteken, ez 5,89 pontos, 0,34 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.