BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tombol a svájci frank

Kockázatkerülés uralkodik a piacokon, ezért a biztonságos menedéket nyújtó svájci frank újra erősödni tudott.

A svájci frank széleskörűen erősödött, miután a piacokon eluralkodott a pesszimizmus. A vezető európai tőzsdeindexek jelentős gyengülésen mentek keresztül, mert felerősödött a kockázatkerülés.

Az euró tegnap délután elveszítette az 1,16-os szintet a svájci frankkal szemben, mert a piac úgy látja, hogy a múlt heti EU-csúcs nem hozott egyelőre áttörést az adósságválságban. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hangsúlyozta, egyetlen csúcsértekezlet nem oldja meg a válságot, valamint azt is hozzátette, hogy Németország nem ír alá kitöltetlen csekket az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz számára.

Tegnap este a Standard & Poor’s mélyen spekulatív besorolással látta el a görögöket, és a szuverén adóskockázati besorolásért felelős igazgató a CNBC-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a mostani részleges csőd után egy igazi államcsődre is sor kerülhet 1-2 éven belül.

A svájci frankot erősíti az is, hogy az Egyesült Államok tisztségviselői nem tudtak megállapodni az adósságlimit emelése kapcsán, amely erőteljes kockázatkerülést okozott szerda este a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon.

Ma a német DAX 1,54, a francia CAC-40 index 1,24 százalékos esést mutat. Az euró sem maradt meg az 1,15 körüli szinteken a frankkal szemben, és egészen 1,144-re süllyedt, amely már nincs messze a két héttel ezelőtt kialakult történelmi mélypontjától, az 1,1373-as szinttől.

A forint közben stabil maradt az euróval szemben: 267-268,5 között jegyzik a közös európai devizát napközben, és 268-as szinten áll a kurzus délután. Ennek ellenére a svájci frankkal szemben jelentős esést kényszerült elkönyvelni a hazai deviza, ugyanis a frank/forint keresztárfolyam egyik lábát az euró/frank adja (másikat az euró/forint). Így a tegnapi 230 körüli árfolyamról ma délelőttre 233 forintra, délutánra pedig 234 forintra drágult az alpesi deviza. A frankot 234,8 forinton is jegyezték napközben. A hazai deviza szintén nincs túl messze történelmi mélypontjától: a 238,45 forintos franktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.