BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törékeny a hangulat - Az olasz csőd az euró végét jelentheti

A BUX több mint egy százalékot erősödött szerda délelőtt. Az emelkedés a Mol részvényeknek köszönhető: 3 százalékos pluszban áll a papír. A nemzetközi befektetői hangulat törékeny, az európai indexek mérsékelt emelkedést mutatnak egyrészt az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve nyilvánosságra került júniusi jegyzőkönyve, másrészt a kedvező kínai GDP-adatnak köszönhetően.

A vezető európai tőzsdeindexek bizonytalan emelkedést mutatnak szerda délelőtt. Az angol FTSE-100 index 0,13 százalékkal került feljebb, a német DAX index 0,38 százalékot erősödött. Az irányadó Stoxx Europe 600 index minimális, 0,03 százalékos emelkedést mutat.

Az ázsiai piacok pluszban zártak. A Hang Seng 1,22, a Nikkei 0,37 százalékot erősödött. „Ma reggel már pluszban zártak az ázsiai tőzsdék, és pillanatnyilag stabilizálódott az euró is, amiben szerepe lehetett a vártnál jobb kínai növekedési adatoknak, illetve annak, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve szerint néhány döntéshozó a gazdasági helyzet további romlása esetén elképzelhetőnek tart egy harmadik likviditásbővítő programot is” – írja Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza.

Kínában 9,5 százalékkal bővült a gazdaság a második negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Elemzők 9,4 százalékra számítottak, így az adat pozitív meglepetést okozott.

Kondrát kiemelte, a helyzet csillapodása annak ellenére következett be, hogy a Moody’s egy fokozattal leminősítette Írországot . A leminősítés eredményeképpen az ír adósság is a spekulatív (bóvli) kategóriába került, bár a másik két nagy minősítő cégnél még bőven a befektetési kategórián belül van.

„Az újabb leminősítés már nem okozott jelentős piaci hatást, egyrészt mert az írek helyzete valójában jobb, mint a többi bajba jutott országé, másrészt mert önmagában az ír probléma kezelhető az eurozóna szintjén” – húzta alá az elemző kommentárjában. Hozzáetette: a piacok a spanyol és olasz helyzet miatt aggódnak, mivel egy csőd ezekben az országokban ténylegesen a monetáris unió szétszakadásához vezethet.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX több mint 1 százalékot erősödött 21 997,93 pontra (+229,17 pont), az erősödést a Mol vezette. Az olajipari társaság részvénye 3,1 százalékkal drágult 21 340 forintra.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője azt mondta a Világgazdaságnak, hogy a Mol az előző hetekben az INA-ügyek miatt zuhant, a Richter pedig az első fél évben végig esett. Az elemző szerint az OTP jelenleg is felülteljesíti a szektorszintet, mert nincs kitettsége a periferikus országokban. „Ha megegyezés születik az eurózóna válságának kezelésére, akkor a három vezető magyar papír az élmezőnybe kerülhet” – mondta Herczenik.

Az OTP 0,67 százalékkal került feljebb szerdán, 5 532 forintra. A Magyar Telekom 0,17 százalékkal került feljebb, 559 forintra. A Richter 0,19 százalékot esett 36 235 forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.