BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BUX: "Folytatódtak a pánikszerű eladások"

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 321,71 pontos, 1,52 százalékos csökkenéssel, 20.811,31 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 18,0 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. Varga Zoltán, a Quaestor elemzője elmondta: folytatódtak a pánikszerű eladások a tőzsdéken, a befektetők az európai adósságválság, és az amerikai adósságplafon körüli huzavona miatt menekülnek a kockázatos eszközökből.

A magyar piac sem tudta magát kivonni az esésből, a vezető részvények közül az OTP volt a nap vesztese, de defenzív jellegük miatt jól szerepeltek a gyógyszerpapírok, és a Magyar Telekom is. A svájci frank új csúcsra emelkedett szinte az összes devizával szemben, tőzsdezáráskor már 246 forintot kellett fizetni egy frankért. Az elemző szerint egyelőre nem látszik semmiféle fordulat, csak tippelni lehet, hogy mely szinteken fog megfordulni az igen aggasztó tendencia.
A tőzsde végig negatív tartományban volt, s úgy nézett ki, hogy stabil kereskedés lesz - ismertette Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.

Mint elmondta, délután 3 óra előtt - elsősorban a Richter jó eredményének köszönhetően - elkezdődött egy kis emelkedés, de a nap végére nagyon elromlott a hangulat, az OTP 5.100 forintos szintje, amit napközben sokáig tartott, elesett. A másik nagy vesztes a Mol volt, amiben az üzletkötő szerint szerepet játszhatott az olaj árának "összeesése".

Varjú Péter úgy vélekedett, hogy az OTP egészen jól tartja magát ahhoz képest, amilyen kockázatnövekedést átél a svájci frank miatt ezekben a napokban. Kifejtette: a bank legnagyobb kockázata az, hogy hirtelen megnő a nem fizető hitelállomány, s minél magasabb a svájci frank árfolyama a forinttal szemben, ennek a valószínűsége is annál jobban nő.
Bár a Richter a rossz hangulat ellenére 300 forintot tudott erősödni, és erősödött a Telekom és az Egis is, nem tudták ellensúlyozni az OTP és a Mol esését - tette hozzá.

A Mol árfolyama 495 forinttal, 2,50 százalékkal 19.305 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 220 forinttal, 4,19 százalékkal 5.031 forintra esett, forgalmuk 14,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,50 százalékkal 543 forintra erősödött, forgalma 441,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 300 forinttal, 0,81 százalékkal 37.300 forintra nőtt, a részvények forgalma 567,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 118,9 millió forintos forgalom mellett 430 forinttal, 2,37 százalékkal 18.590 forintra emelkedett.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.731,09 ponton zárt kedden, ez 12,08 pontos, 0,70 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.