BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért zuhan a BUX: Válságszinten a menedzserindex

A BUX-ot is elérte a globális pánik, és közel 500 ponttal étékelődött le (-484,9 pont). A jó kezdet után a részvényindexek zuhanásba váltottak.

A globális piacok kedvezően fogadták, hogy az Egyesült Államok vezetői megállapodtak az adósságplafon emeléséről. Amennyiben a republikánusok és a demokraták nem jutottal volna egyességre augusztus 2-ig, akkor az USA technikailag államcsődbe kerülhetett volna.

A vezető európai tőzsdeindexek emelkedéssel nyitottak, a német DAX 1,5 százalékos pluszban kezdte a napot, azonban az előny folyamatosan olvadt. A fellélegzés csak átmenetinek bizonyult: az ugyanis kedvező, hogy az ország nem kerül csődbe, azonban elemzők szerint nem biztos a leminősítés elkerülése.

A hosszabb távú deficitcsökkentés, amely az első hírek szerint 2,4 ezer milliárd dollár lehet vélhetően nem elegendő, ugyanis az S&P nemzetközi hitelminősítő 4 ezer milliárdos kiadáscsökkentéssel lenne elégedett; vagyis ezzel lehetne elkerülni a leminősítést.

Az igazi mélyrepülést az ISM feldolgozóipari menedzserindexe, amely kiábrándította a befektetőket. Az Egyesült Államokban júliusban a kulcsfontosságú index 2009 júliusa óta nem mutatott ilyen kedvezőtlen képet a gazdaságról.

Az Institute for Supply Management indexe a MarketWatch 54,3 pontos elemzői várakozásával szemben 50,9 pontra zuhant a megelőző havi 55,3 pontról.

Április óta az ISM index 9,5 pontot csökkent, amely a legrosszabb háromhavi értéknek felel meg a 2008 szeptember-novemberi időszak óta. Emlékezetes, a Lehman Brothers ekkor omlott össze.

A Dow Jones ipari index 12 280 ponton nyitott, míg az adat megjelentése után 12 040 pontra csökkent; később 12 080 ponton áll a Dow. Vagyis az 1 százalékos plusz 0,5 százalékos esésre változott. A Standard & Poor’s 500 index is hasonló hullámvasúton ment át: az 1 százalékos pluszból 0,6 százalékos mínusz lett.

A befektetők egyre jobban aggódnak a globális kilábalás miatt. A múlt pénteken szintén az USA-ból érkezett negatív adat. Akkor az első negyedéves GDP-t módosították lefelé: a korábbi 1,9 százalékról 0,4 százalékra; valamint a második negyedéves adat is csalódást okozott: a várt 1,8 százalékos bővülés helyett csupán 1,3 százalékkal nőtt a gazdaság.

A Budapesti Értéktőzsdén már délelőtt sem örültek az amerikai megállapodásnak, a BUX egész nap 0,2-0,3 százalék közötti mínuszban tartózkodott: napközben 22 500 és 22 600 pont között mozgott az index.

A BUX még közel 2 százalékos eséssel reagált a kedvezőtlen ISM adatra, illetve részben az amerikai adósságproblémákra, így 2,24 százalékos esésben fejezte be a napot. A BÉT vezető indexe így 484,9 pontos csökkenéssel 21 133 ponton búcsúzott hétfőn.

Az OTP 3,65 százalékos gyengüléssel zárt, közel 200 forinttal olcsóbban pénteki záróárfolyamánál, 5 251 forinton.

A Mol sem úszta meg: közel 2 százalékos veszítettek értékükből az olajtársaság részvényei, amely 400 forintos zuhanásnak felel meg, így 19 800 forinton zárt. Ezzel a 22 ezer forintos 200 napos mozgóátlag után a 20 ezer forintos kulcsfontosságú szint is elesett.

A Richter 1,33 százalékot esett (-500 forint) 37 000 forintra. A Magyar Telekom 1,47 százalékkal értékelődött le, 535 forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.