BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengül a BUX a kedvező hangulatban

Az európai tőzsdék jelentős erősödést mutatnak, és az Egyesült Államok határidős indexei is emelkedést vetítenek előre nyitásra. A BUX azonban nem tud a kedvező hangulatban feljebb kapaszkodni.

Az európai tőzsdék felfelé vették az irányt, miután Barack Obama amerikai elnök azt mondta, megállapodtak az adósságlimit emeléséről, amellyel elkerülhető a technikai fizetésképtelenség. Az Egyesült Államok határidős részvényindexei is emelkedést mutatnak, írja a Bloomberg.

A HSBC részvényei a legnagyobb emelkedést mutatják ebben az évben, miután a bank a várakozásokat meghaladó mértékű eredményről számolt be. A vállalat 30 ezer dolgozó elbocsátását is tervezi 2013 végéig.

Az irányadó Stoxx Europe 600 index 0,7 százalékot emelkedett délelőtt 264,14 pontra. A mólt héten 2,5 százalékos gyengülést könyvelhetett el az index.

Thomas Tilse, az Allianz Global Investors frankfurti elemzője a Bloombergnek hangsúlyozta, az amerikai költségvetési megállapodás vezetett az erősödéshez. Obama szavai szerint 2,5 ezer milliárd dollárral csökkenthetik a szövetségi hiányt egy évtized alatt.

Az angol FTSE-100 index 1,65, a francia CAC-40 index 0,84, a német DAX 0,75 százalékkal került feljebb.

A Egyesült Államokban a Standard & Poor’s 500 határidős index 9 pontos, 0,73 százalékos erősödést mutat, 1 306 ponton áll. A Dow Jones ipari index 172 pontos emelkedést mutat, amely 1,4 százaléknak felel meg, így 12 260 pontra került. A technológiai Nasdaq 30 ponttal, 1,28 százalékkal került feljebb 2 390 pontra.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe nem tudott profitálni a kedvező hangulatból, igaz, a pénteki zárás előtt jelentősen megtépték a magyar papírokat. Néhány perc alatt negatív tartományból 1,4 százalékos pluszba került a BUX.

Hétfő délután 0,25 százalékos leértékelődést mutat a BUX, 21 564 ponton áll. Ez a tavaly december végi szintjéhez képest valamivel több mint 1 százalékos erősödést jelent.

A vezető részvények közül csak az OTP erősödött. A bankrészvény 0,4 százalékot emelkedett 5 472 forintra. A Mol 0,74 százalékot esett 20 050 forintra.

A Mol április 7-re közel 23 százalékos emelkedést tudott felmutatni az év eleje óta: 21 ezer forint alatti árfolyamról 25 550-ig menetelt a papír, azonban innen lefelé vette az irányt.

Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere azt mondta, hogy a kormányzat kommunikációja egyáltalán nem tekinthető tisztának a Mol kapcsán.. Amikor visszavásárolták az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-részesedését, arról beszéltek, ez egy stratégiai befektetés, és potenciális Mol–MVM szinergiákról és együttműködésről is szó volt.

„A mostani bejelentések, miszerint megválnának a részvényektől, ha az a 2012-es költségvetési cél eléréshez szükséges, hideg zuhanyként érte a piacot. Az állam jövőbeli szándéka nem világos a vállalat kapcsán, Fellegi Tamás és Matolcsy György minisztériumából egymásnak ellentmondó álláspontokat hallhattunk az elmúlt hetekben” – hangsúlyozta Pintér András. Kiemelte: „Ha tűzoltás jelleggel adják el a papírokat – és ha a költségvetésnek szüksége lesz rá, akkor gyorsan kell cselekedni –, nyomott áron is megválhatnak tőlük.”

A Richter 1,05 százalékkal értékelődött le 37 105 forintra. A Magyar Telekom 0,36 százalékkal került lejjebb, 541 forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.