BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengüléssel nyitott a BÉT - az OTP és a Mol lehet érzékeny

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 383,43 pontos csökkenéssel, 20.427,88 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 1,84 százalékkal gyengült.

Továbbra is negatív a hangulat a világ tőzsdéin, a befektetők nyugtalanok az európai adósságválság, és a hatalmas méretű amerikai eladósodás miatt - mondta Varga Zoltán, a QUAESTOR Értékpapír Zrt. elemzője. A hangulatra leginkább az OTP és a Mol lehet érzékeny, a gyógyszerpapírok pedig némileg jobban szerepelhetnek. A bankpapír esetében az ötezer forintos szint letörése újabb teret nyitna meg lefelé, míg a Mol részvényárfolyamán 19.200 forintnál történhet ugyanez. Az OTP megítélését negatívan érinti a svájci frank szárnyalása, hiszen így tovább nőhet a nem fizető hitelek aránya a portfolióban, mely hatást csak részben tompítja a kormány hitelfizetés-könnyítési csomagja - magyarázta a QUAESTOR Értékpapír Zrt. elemzője.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy látja, hogy a feltörekvő piacok eséséhez közelítve a fejlett piacok sem "festenek jól". A magyar piacon a svájci frank/forint árfolyama van a középpontban, amit legjobban a magyar bankpapír, az OTP szenved meg. Az OTP technikai elemzésén az látszik, hogy amikor ilyen mennyiségben adták el a bankpapírt, mint az utóbbi napokban, akkor - 2009 óta - ez rövid távon mindig az árfolyam alját jelentette.

Szerdán nyitásban veszteségre számít Balásy Zsolt az amerikai zárások alapján és úgy ítéli meg, hogy bár rövid távon elképzelhető "felpattanás" hosszabb távra "korai részvényt venni".

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 321,71 pontos, 1,52 százalékos csökkenéssel, 20.811,31 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 18,0 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Az elemző szerint egyelőre nem látszik semmiféle fordulat, csak tippelni lehet, hogy mely szinteken fog megfordulni az aggasztó tendencia. A Mol árfolyama 495 forinttal, 2,50 százalékkal 19.305 forintra csökkent, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 220 forinttal, 4,19 százalékkal 5.031 forintra esett, forgalmuk 14,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,50 százalékkal 543 forintra erősödött, forgalma 441,0 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 300 forinttal, 0,81 százalékkal 37.300 forintra nőtt, a részvények forgalma 567,9 millió forintot ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.