BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öröm a piacokon - A frankhitelesek azonban tovább aggódhatnak

A svájci frank gyengült, a forint erősödött, azonban az alpesi devizát továbbra is jóval 230 forint felett jegyzik.

A nemzetközi befektetői környezet kedvezőnek tekinthető, miután az Egyesült Államokban a demokrata és republikánus politikusok megállapodtak az adósságplafon megemeléséről. Az európai vezető tőzsdeindexek jelentős erősödést tudtak elkönyvelni, 1 százalékot meghaladó mértékben emelkednek.

A feltörekvő devizák mérsékelten erősödtek, és a menedékdevizának tekintett svájci frank gyengült, miután a kockázatvállalási hajlandóság növekedett a kedvező hírek után.

A forint 269,5-ös reggeli árfolyamról 268-ig erősödött, amely 0,5 százalékos javulásnak felet meg. A lengyel zloty és a cseh korona csupán 0,1 százalékkal javított pozícióján, a román lej pedig közel 1 százalékot erősödött.

A svájci frankkal szemben meredeken erősödött a forint, nagyrészt annak köszönhetően, hogy az euró a pénteki 1,13-as kurzusáról 1,142-ig javult. A frank/forint keresztárfolyam a hajnalban pénteki 238,5-ös kurzusról 234-re csökkent, majd délelőtt 235-re került az árfolyam. Ez a kurzus azonban továbbra is igen kedvezőtlen a frankhitelesek és a magyar gazdaság szempontjából is, mert úgy tűnik, a svájci frank egyelőre jelentősen és tartósan nem tudott gyengülni. Ennek egyik oka lehet, hogy az eurózóna adósságválsága továbbra is a figyelem középpontjában van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.