BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Városi műgyűjtemény épül Somorján

Az eddig bekerült alkotások minősége alapján korántsem csak helyi jelentősége van annak a kortárs művészeti gyűjteménynek, amelyet a csallóközi Somorja alapított a közelmúltban. A Pozsony közelében fekvő, 12 ezer – többségében magyar – lakosú város július elején Dunart néven nemzetközi művésztelepet szervezett húsz magyarországi, szlovákiai és más szomszédos országból érkezett képzőművész részvételével. A művésztelepet – amelynek koncepciójában kiemelt helyet kapott a Duna menti párbeszéd és identitáskeresés – egy Somorján élő fiatal grafikus, Mayer Éva kezdeményezte, létrejöttét helyi támogatók tették lehetővé. A résztvevők között olyan, a magyarországi kortárs művészeti szcénában elismert alkotókat találunk, mint például Jakatics-Szabó Veronika, Könyv Kata, Vincze Ottó vagy Gábor Imre.

Az elkészült művek kiállításának – egészen szeptember közepéig – a református templom Árpád-kori épülete ad otthont. Az alkotások egy részéből jön létre Somorja kortárs művészeti gyűjteménye, amely a tervek szerint ezentúl évről évre hasonló módon bővül tovább, és amelyet időközben más helyszíneken is bemutatnak. T. G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.