BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

240 felett a frank - A svájci jegybankot teszteli a piac

Az euró gyengült, míg a svájci frank erősödött a nemzetközi pénzpiacon, mert felerősödött a kockázat, hogy az eurózóna gazdasága leáll.

16 óra

A svájci frank tovább erősödött, miután a piacon arra spekulálnak, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) tartózkodni fog a további intervenciótól, hogy megfékezze a valuta erősödését. A piac teszteli az SNB-t, hogy lássák, képesek-e többet tenni – mondta  Geoffrey Yu, az UBS AG londoni valutastratégája.

Az alpesi devizát 240 forint felett jegyzik a bankközi piacon, amelyhez az is hozzájárult, hogy az euró/forint 271-re szintről 273 fölé került a nap folyamán. A forint gyengülése a kedvezőtlen beszerzési menedzserindexnek, illetve a negatív nemzetközi hangulatnak köszönhető.

12 óra után

A svájci frank széleskörűen erősödött, miután a várakozásoknál gyengébb feldolgozóipari adat érkezett az eurózónából. A menedzserindex lassulása felerősítette a gazdaság megtorpanásával, illetve az újabb recesszió kialakulásával kapcsolatos aggodalmakat, amely a biztonságos menedéknek tekintett svájci franknak kedvezett.

Az euró gyengülését az a spekuláció is fűti, hogy az európai politikai döntéshozók nem képesek megakadályozni a szuverén adósságválság tovaterjedését. Az alpesi deviza mind a 16 vezető fizetőeszközzel szemben erősödött a Bloomberg adatai alapjáén, míg az euró kéthetes mélypontra esett a dollár ellenében.

Az eurózóna adósságválsága támogatja a svájci frankot, ami tovább erősödhet, mondta Lee Hardman, a Bank of Tokyo-Mitsubishi londoni elemzője. A közgazdász véleménye szerint az eurózóna adósságválsága nem fog egyhamar megszűnni.

A frank közel 2 százalékot erősödött az euróval szemben, az 1,15 felett meghúzódó 50 napos mozgóátlag sem támasztotta meg a kurzust, amely további teret nyitott a frank erősödése felé.

Forintban kifejezve a reggeli 235-ös árfolyamról 240 közelébe erősödött a svájci frank. Szerdán napközben még 230 forint közelében is jegyezték az alpesi devizát.

Az eurózóna feldolgozóipari indexe 49 pontra csökkent a júliusi 50,4 pontról, közölte a Markit Economics intézet csütörtökön; amely már összehúzódást jelez. Az index 50 pont alá csökkent, amely a bővülést választja el a visszaeséstől.

A hangulatot ronthatta, hogy a spanyol kötvényaukció kedvezőtlenül sikerült. A hozamok emelkedtek, és a maximálisan megcélzott szintet sem sikerült értékesíteni. Spanyolország 3,62 milliárd eurónyi 5 éves kötvényt bocsátott ki, a megcélzott 4 milliárd helyett. A lefedettség is csökkent, 1,76-szoros szintre a júliusi 2,58-ról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.