BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Tovább gyengülhet a forint

Minimális határok között mozog az utóbbi napokban az euró/forint árfolyama, 275-278 közötti sávba szűkült be a kereskedés. Régiós összehasonlításban felemás teljesítményt nyújt a forint, augusztus közepe óta a cseh koronához, illetve a román lejhez képest 3,5-4 százalékot gyengült a forint, a zloty/forint árfolyam viszont ellenkezően alakul, itt a forint az elmúlt három hétben erősödött a zlotyval szemben, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi elemzésében.

A zloty gyengülését a növekedési kilátások romlásának bejelentése okozta, illetve ezzel összefüggésben felmerült költségvetési konszolidáció lehetséges elhúzódása. A globális hangulat ma sem túl derűs így minden adott egy újabb forintgyengülős naphoz – vélekedett a közgazdász.

„Az Európai Központi Bank (EKB) most sem nyúlt a kamathoz, maradt 1,5 százalék a ráta. A sajtótájékoztatón a növekedési kilátások romlásáról, és az inflációs nyomás elmúltáról beszélt az EKB elnöke. A kamat egy ideig ezen a szinten marad, csökkentésre csak egy újabb nagyobb recesszió esetén szánná el magát az EKB” – hangsúlyozza Karsai.

Hozzátette, az euró az indoklás ismertetése alatt ismét nyomás alá került, egészen 1,3950-ig gyengült. Az esti Bernanke beszéd sem tett jót az európai devizának, Amerika problémái a dollárt erősítették tovább, annak „safe haven” (menedék) szerepe miatt, így és ma reggelre már az 1,3850-es szinttel kacérkodik az árfolyam.

A frank/forint kapcsán megjegyzi, az árfolyam minimum rögzítése óta meglehetősen kiszámítható a devizapár mozgása. Az akár két számjegyű napi volatilitás a múlté, remélhetőleg ez így is marad egy darabig.

Emlékezetes, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kedden határozta meg az 1,2-es minimumárfolyamot az euróval szemben, mert a frank erősödése károkat okoz a gazdaságnak és deflációs kockázatokkal jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.