BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forintgyengülés - Már holnap meglepetést okozhat a jegybank

A forintgyengülés miatt nem zárható ki, hogy az MNB monetáris tanácsa akár már keddi ülésén kamatemelésről dönt - vélekedtek hétfői előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - felzárkózó térségi főközgazdásza, Neil Shearing szerint a forint gyengeségének lehetséges következményei közül nem elsősorban az infláció, hanem a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázat a nagyobb aggodalomforrás.

Helyzetértékelésében Shearing közölte, hogy a Capital Economics eddigi távlati prognózisában szerepelt egy fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentés a jövő év első negyedére.

Mivel azonban a forint jelenleg 14 havi mélyponton jár az euróval szemben, most már sokkal valószínűbb, hogy ha az MNB a következő három hónapban módosítja alapkamatát, az kamatemelés lesz, és nem kamatcsökkentés - jósolta hétfői előrejelzésében a Capital Economics vezető elemzője. Shearing szerint feles esélye lehet akár annak is, hogy az MNB már keddi ülésén végrehajt egy fél százalékpontos "védekező jellegű" kamatemelést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.