BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÉT: A tőzsdével is elbánt Matolcsy

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 473,65 pontos, 2,66 százalékos csökkenéssel, 17.364,63 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 13,1 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője azt mondta: a befektetők negatívan értékelték egyebek mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szavait. A Heti Válasznak adott interjúban a miniszter reális veszélynek tartotta, hogy valamelyik hitelminősítő esetleg ront Magyarország adósbesorolásán. Negatívan fogadták azt is, hogy a miniszter szerint a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna.

A Fitch Ratings, a Standard & Poor''s és a Moody''s Investors Service egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody''s osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint szuverén adóst.

A magyar besorolásokra az S&P és a Moody''s leminősítés lehetőségére utaló negatív, a Fitch stabil kilátást tart érvényben. Ha bármelyik hitelminősítő rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába.

A Fitch Ratings azonban a nyáron stabilra javította az addigi negatívról a magyar adósbesorolás kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar adósosztályzatok leminősítését.

Németh Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedési igazgató-helyettese elmondta: rontott a hangulaton, hogy egy szerdai uniós háttértárgyalásról olyan hírek szivárogtak ki, amelyek szerint megrekedtek a tárgyalások a bankokkal.

Mindkét szakértő volatilis kereskedést vár csütörtökre, amelyet elsősorban az eurózóna adósságválságáról folyó brüsszeli, feltehetően az éjszakába nyúló tárgyalás eredménye határozhat meg.

A Mol 795 forinttal, 4,52 százalékkal 16.805 forintra csökkent, 2,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 121 forinttal, 3,40 százalékkal 3.439 forintra esett, forgalmuk 9,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,16 százalékkal 523 forintra erősödött, forgalma 425,4 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 685 forinttal, 1,90 százalékkal 35.295 forintra gyengült, a részvények forgalma 236,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 72,4 millió forintos forgalom mellett 100 forinttal, 0,53 százalékkal 18.600 forintra csökkentette értékét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.