BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi rekord közelében a csődkockázatunk

Meredeken emelkedő csődkockázat, zuhanó forint és tőzsde, iszonyatos hozamemelkedés a magyar állampapírpiacon – így összegezhető a Moody’s lépésének következménye. A hitelminősítő „bóvli” kategóriába vágta az országot.

A magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár) a tegnapi 603 bázispontos értékről 628 bázispontra emelkedett a CMA DataVision adatai alapján. Ezzel csupán 10 bázispontra vagyunk a mindenkori történelmi rekordtól, a 2009 elején beállított 638,5 bázisponttól. A Bloomberg adatai alapján Magyarország a 8. legkockázatosabb ország.

Esik a forint

A forint 1,5 százalékot esett az euróval szemben, 317-es szint körül jegyzik fél körül a közös európai devizát. A forint kevesebb mint egy egységre van a november 14-én kialakult 317,92-es történelmi mélypontjától.

Zuhan a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 4,4 százalékos mélyrepülést mutat pénteken. Az európai indexek 0,5 százalék körüli esést könyvelhettek el délelőtt, így a BUX alulteljesítése egyértelműen kitűnik. A részvénypiaci forgalom meghaladja a szokásos szintet, több mint 10 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok a BÉT-en.

Szakadnak az államkötvények

A magyar államkötvények esésnek indultak, és az 5 éves futamidejű állampapír hozama 2009 óta a legmagasabb szintre került. A Bloomberg beszámolója szerint közel 100 bázisponttal, vagyis 1 százalékkal emelkedett az 5 éves futamidejű állampapírok hozama a másodlagos piacon.

A 10 éves államkötvények hozama a Bloomberg adatai szerint a tegnapi 8,6, majd a hajnali 8,9 százalékos szintről 9,9 százalékra emelkedett dél körül.

Magyarország a múlt héten jelezte, hogy újra tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutalappal, de ez csak egy „show” volt – vélekedett a Nordea közgazdásza. Aurelija Augulyte, a bank koppenhágai közgazdásza szerint Magyarország azért akarta újra megkezdeni a tárgyalásokat, hogy elkerülje a hitelminősítői lépést, ez azonban nem sikerült, hiszen az ország nem képes kompromisszumokra.

„A magyar államadósság leminősítése a spekulatív kategóriába nem nagy meglepetés, hiszen az elmúlt hetekben egyre több jel mutatott erre, és a tőkepiacok is elkezdték beárazni. Ennek ellenére rövid távon további forintgyengülés várható, és a magyar államkötvények árfolyama is esni fog. Ennek oka egyrészt pszichológiai, hiszen egy negatív hír elveszi a befektetők kedvét az adott ország befektetési eszközeitől, másrészt pedig a negatív kilátás a további leminősítés lehetőségét sem zárja ki” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Az elmúlt hónapokban már nem volt kielégítő a hazai állampapír-kibocsátásokon a kereslet. Két aukció is sikertelen volt, több aukció méretét pedig csökkentette az ÁKK. A befektetők állampapír kereslete, azaz a piaci finanszírozás a leminősítés után egyre inkább kérdéses lesz. A piac mostantól egyértelműen arra fog figyelni, hogy milyenek a megállapodás esélyei az EU-IMF küldöttséggel. Amennyiben a kormány és az IMF közötti megállapodás nem jön létre az év vége előtt, és a nemzetközi helyzet - főként az EU adósságválsága - nem enyhül, a piaci finanszírozás lezárulhat Magyarország előtt. Tegnap a 12 hónapos állampapír hozam már 7% felett volt, a hosszabb államkötvények hozama pedig a 9%-os szintnél tartózkodik, így az MNB sem tudja sokáig halogatni a kamatemelést” – magyarázta a szakember. A hitelminősítés miatt az IMF védőháló körüli kockázatok tekintetében még inkább indokolt az óvatosság a hazai tőkepiaccal kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.