BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forintot nem hatotta meg Rogán kijelentése

A forint jelentősen erősödött tegnap, egészen EUR/HUF 303 alatti záróértékre a napi 313 körüli csúcsról, miután a globális hangulaton is érdemben (bár feltehetően csak átmenetileg) javított a nagy jegybankok koordinált likviditás-injekciója, amely a kockázatosabb eszközosztályoknak (így a feltörekvő eszközöknek) is kedvez – írják a CIB elemzői.

Lefelé azonban már igen erős stop-loss szintek is várhatják a keresztárfolyamot. A forintot nem hatotta meg Rogán Antal kijelentése, mely szerint az IMF-megbeszélések januárra tolódhatnak, a csúszás pedig elnyújtja a bizonytalanság időszakát. A CHF/HUF az EUR/HUF-fal párhuzamosan csúszott, 247 alá. A régióban például a zloty is erősödött, de ebben intervenciók és a jó lengyel növekedési adatok is szerepet játszottak.

A magyar hozamok korrigálták korábbi, 30 bázispont körüli emelkedésüket egy közel ugyanekkora süllyedéssel, a szintek 9% alá kerültek a görbe egészén. A hangulat még mindig könnyen fordulhat, hisz az adósságválság kezelése még mindig rendszertelennek tűnik, és a kormány IMF-fel folytatandó tárgyalásai sem lesznek túlzottan gördülékenyek.

Tegnap a dollár jelentős mértékben gyengült az euróval szemben (átmenetileg egészen 1,35 fölé, bár havi teljesítménye így is közel +3%-os volt), miután a fontosabb jegybankok egy koordinált akció keretein belül többletlikviditást juttatnak a piacokra, hogy ezzel is enyhítsék a pénzpiaci feszültségeket (különösen ami a dollárfinanszírozást érinti). Eredményeként a cross-currency bázisswap jelentősen esett.

Eddig úgy tűnt, hogy senki sincs a hajó kormányánál, de akárcsak 2008 őszén, a nagyobb  jegybankok végre közbeléptek, bár a beavatkozás tüneti kezelésnek tekinthető, a mögöttes problémákat (európai adósságválság) ez még nem szünteti meg. A vártnál jobb amerikai adatok is javítottak a hangulaton, az enyhébb kockázatkerülés is inkább az euró malmára hajtotta a vizet (és természetesen az ilyenkor szokásos "nyertesek", a nyersanyagdevizák is izmosodtak). Ez utóbbiban szerepet játszott az is, hogy a nyersanyagra mindig éhes Kína enyhített kötelező tartalékrátáján, ezzel lazítást végrehajtva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.