BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Újabb unortodox lépés jöhet - Eshet a forint

Nemzetközi események befolyásolják a forint árfolyamát a napokban – vélik elemzők. Miközben az euróövezeti vezetők lépéseket tettek a válság leküzdésére, a Standard & Poor’s hitelminősítőnek ez nem volt elég, és negatív figyelőlistára vette az euróövezeti államok adósbesorolását. A Raiffeisen elemzői szerint újabb „unortodox” lépés következhet Magyarországon.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy tegnapi találkozója után adott sajtóeseményen nagy hangsúlyt kapott, hogy teljes megállapodás született a két vezető között, ami erős pozitív üzenet. Sok konkrétum nem derült ki, de úgy néz ki, inkább a németek álláspontjához közeli terv várható. Sarkozy elmondása szerint a közös eurókötvények kibocsátása nem lenne jó megoldás, ami rímmel Schäuble hazánkban tartott beszédében elhangzottakra – írják a Raiffeisen Bank budapesti elemzői.

Az EU alapokiratának változtatásait szerdán Van Rompuynak nyújtják be, pénteken kezdi meg a tárgyalásokat a 27 tagország, és a tervek szerint még márciusig legalább a 17 eurót használó tagország ratifikálja.

„Merkel és Sarközy tegnapi találkozója, és az ott elhangzó kivívták a piacok tetszését, amiből a forint is profitálni tudott, 300 alatti árfolyammal és bő egyhavi csúccsal ünnepelve. Az S&P azonban beleköpött a levesbe miután negatív figyelőlistára helyezte az összes euróövezeti tagországot, így a mai napon egyelőre egy enyhe korrekcióra van kilátás (forint gyengülés) a korábbi jelentős ralit követően” – mutat rá Kovács Mátyás.

A S&P elrontotta a hangulatot, amikor 15 európai ország hitelminősítését helyezte felülvizsgálat alá, köztük az „AAA”-sokat is, mint Franciaország, Németország vagy Hollandia, és ezáltal természetesen az EFSF tripla-A-ja is megkérdőjeleződik. Az intézet szerint a legjobb besorolást maximum egy osztályzattal ronthatja pár héten belül, a többi ország esetében pedig akár két lépcsőnyi ugrás is elképzelhető. A december 9-i változtatások azonban nagy hatással lehetnek a fentiekre az S&P szerint is.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza szerint az S&P döntésének szépséghibája, hogy a tegnap körvonalazódó német-francia egyezmény hatásait nem vette figyelembe az amerikai hitelminősítő.

Nekünk fel kell mérni a kockázatokat, és közölni kell a befektetőkkel. Mi ezt tettük – mondta a CNBC-nek Moritz Krämer, a Standard & Poor’s európai szuverén adósminősítésért felelős igazgatója, aki azt a jelentést írta, amiben negatív figyelőlistára helyezték az euróövezeti országokat. Az igazgató a kritikákra reagált, melyek az S&P döntését érintették, miszerint nem megfelelő időpontban érkezett a figyelmeztetés, hiszen Merkel és Sarkozy tegnap előreléptek a válság kezelésének ügyében.

Hozzátette, szükséges volt a figyelmeztetés, mielőtt megtartják a héten esedékes EU-s csúcsot. Ezt azzal magyarázta Krämer, hogy az eurózóna vezetőinek tisztában kell lenniük azzal, hogy komoly következményei vannak, ha tovább húzzák a megállapodást. Ennek kapcsán a korábbi csúcstalálkozók kudarcaira is emlékeztetett a közgazdász.

Hangsúlyozta, hogy a Standard & Poor’s meglátása szerint pénzügyi válságnak vagyunk tanúi Európában és az euróövezetben. Ez a kockázat rendszerszintű károkat okoz, és erre utal, hogy a krízis terjed és erősödik.

A csúcstalálkozó sikerességének kérdése kritikusabb, mint valaha. Az S&P igazgatója szerint két év telt el a válságkezeléssel, és hamarosan kifuthatnak az időből, hogy megfékezzék a válságot. Kiemelte, ha nem születik megállapodás, az növeli a recesszió veszélyét.

Kedd reggel a forint 301-es szint fölé került, majd újra a lélektani 300-as árfolyam közelébe ereszkedett a kurzus.

„Előre tekintve a továbbiakban is az euróövezeti válságkezelésbe vetett bizalom és a pénteki EU-csúcs fogadtatása, valamint a hazai gazdaságpolitika fejleményei fogják alakítani a forint mozgását” – írja a Raiffeisen elemzője. Várakozásuk szerint az előbbi tényező inkább támogathatja a forintot, az utóbbi viszont gyengíteni fogja a következő hetekben.

Az IMF megállapodások megkezdése előtt újabb "unorthodox" lépés bejelentésére számítunk, amely egybecseng a kormányfő forint-gyengülést vizionáló nyilatkozatával. Ennek megfelelően 295 körül már a forint gyengülésére fogadnánk – hangsúlyozta Kovács Mátyás. Emlékezetes, Orbán Viktor múlt héten pénteken azt mondta, hogy spekulációs támadás érheti a forintot december közepe után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.