BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lelépett az IMF - Beszakadt a forint!

A forint szakadni kezdett péntek dél körül, mert a Nemzetközi Valutaalap (és az EU) delegációja az Index információja szerint elutaztak Budapestről.

A forint 301-es szintről 303,6-ra hanyatlott az euróval szemben. A BUX 17 378 pontról 17 112 pontra esett a hír megjelenése után.

Idő előtt hazautazik az IMF és az Európai Bizottság Budapesten tárgyaló delegációja - értesült több, egymástól független forrásból az Index. Az új  biztonsági hitelmegállapodásunkról előzetesen tárgyaló szakértők információink szerint három kulcskérdésben nem tudtak megállapodni a magyar kormányt képviselő tárgyalópartnerekkel.

Az Index egyik forrása szerint a nézeteltérés egyik alapvető oka a szerdán benyújtott MNB-törvénytervezettel kapcsolatos európai kifogások lehettek, de a nyugdíjállamosítás kiteljesítése csukhatta be végleg az ajtókat.

Európai Bizottság forrásból is megerősítették az értesülést: a tárgyaláson részt vevő felek közül az Európai Bizottság képviselői valóban váratlanul utaztak haza péntek reggel. Úgy volt, hogy még péntek délután is folytatódnak az egyeztetések a magyar kormánnyal és az IMF-fel, ám egy péntek hajnali géppel már el is mentek az EU képviselői. Gyors távozásuknak az az oka, hogy reménytelennek látták a megegyezést a magyar féllel. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy inkább gazdaságpolitikai, vagy jogi konfliktusok bizonyultak feloldhatatlannak.

A tervezett időpontnál korábban elhagyta az országot a Nemzetközi Valutaalap delegációja, mert több ponton éles nézeteltérése támadt a kormánnyal - erősítették meg az [origo] több forrásból származó információtáj egy kormányzati tisztviselő. Péntek délelőtt rendkívüli frakcióülést rendeltek el emiatt a kormánypártoknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.