BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint - A régió éllovasa lett

A forint hétfőn jelentősen erősödött a vezető devizákkal szemben, miután javult a nemzetközi befektetői hangulat.

Az euróval szemben a reggeli 303-as szintről a lélektaninak számító 300-as kurzust áttörve 299-ig erősödött a hazai deviza. Délután 5 óra körül 299,5 forinton jegyzik a közös európai fizetőeszközt. A forint 1,5 százalékos erősödét mutat az euró ellenében hétfőn.

A hazai deviza közel 1,4 százalékot erősödött, míg a lengyel zloty 0,9 százalékot javult az euró ellenében. A román lej és a cseh korona árfolyama alig változott.

A svájci frankkal szemben 246-os árfolyamról 242-ig javult a forint. Az amerikai dollár ára 226 forintról 222,4-re változott. A kanadai dollárr ára 222 forintról 219,5 forintra csökkent.

„A javuló globális hangulat következtében fokozódik a kockázatvállalási hajlandóság, ami nemcsak az erősödő forinton követhető nyomon, hanem a tovább csökkenő állampapírhozamokban, javuló CDS-felárban, emelkedő BUX-indexben is meglátszik” – írta reggeli kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője úgy vélekedett, a bizakodás ezen a héten akár ismét a 300 alatti tartomány eléréséhez segíthetné a forintot, amelynek gátja leginkább a kormányzati gazdaságpolitika lehet valamilyen váratlan bejelentés formájában.

"Teljes" az egyetértés Németország és Franciaország között az Európai Unió alapszerződésének módosításának kérdésében - mondta Nicolas Sarkozy francia elnök hétfőn Párizsban, Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

Párizs és Berlin azt szeretné, ha a módosításra mind a 27 uniós tagállam támogatásával kerülne sor azért, hogy "senki ne érezze magát kirekesztve a francia-német eljárásból". "De készen állunk egy új szerződésre az eurózóna 17 tagállamával, amely nyitva áll minden olyan állam előtt is, amely csatlakozni szeretne hozzánk" - hangsúlyozta a francia államfő. Azt is elárulta, hogy Párizs és Berlin azt reméli, hogy az euróövezet márciusig meg tud állapodni a szerződésmódosításról.

Az európai vezető tőzsdeindexek mérsékelt optimistán kezdték a hetet, és a bejelentés hatására sem ugrottak jelentősen. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 1 százalékkal került feljebb délutánra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.