BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért gyengülhet újra a forint

A következő napokban korrekció, hosszabb távon pedig a makrogazdasági problémák miatt gyengülhet a forint. A valutaalappal és az unióval kötött hitelmegállapodást követően viszont akár 280 forintra is csökkenhet az euró árfolyama.

Január közepe óta csaknem 10 százalékot erősödött a forint, ezért a következő napokban korrekció várható a devizapiacon – mondta lapunknak Misik Sándor, a Solar Capital portfóliókezelője. Szerinte a mostani 290 forint közeli árfolyamon érdemes eurót vásárolni, mert hamarosan 300 és 305 forint közötti árfolyamon is el lehet majd adni az uniós fizetőeszközt. Azoknak, akik az év közepén szükséges valutát vagy devizát szeretnék beszerezni, aszerint célszerű cselekedniük, hogy bíznak-e abban, hogy a kormány megállapodik a valutaalappal és az Európai Unióval egy hitelkeretről. Ha ez sikerül, akkor a portfóliókezelő szerint 280 forintra csökken az euró árfolyama. Ha nem, akkor a forint gyengülésére lehet számítani.

Ezért aki bízik a hitelkeretről szóló megállapodásban, annak érdemes kivárnia a tárgyalások végét és azt követően a jelenleginél alacsonyabb áron devizát vásárolnia. Aki viszont úgy gondolja, elmarad a megállapodás, annak már most érdemes megvennie a nyárra szükséges fizetőeszközt.

Aki bizonytalan a kérdésben, annak Misik Sándor azt tanácsolja, hogy a második és harmadik negyedévben szükséges valuta vagy deviza harmadát most, a kétharmadát pedig a hitelkeretről szóló tárgyalások után szerezze be. Szerinte ugyanis nagyobb a valószínűsége, hogy megszületik a megállapodás. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem piaci, hanem politikai kérdés, ezért a tárgyalások kimenetelét politológusok jobban tudnák előre jelezni, mint gazdasági szakemberek. A külföldi fizetőeszközt úgy is be lehet szerezni, hogy egy meghatározott árfolyam alatt folyamatosan vásárolja az, akinek szüksége van rá.

Fundamentálisan vizsgálva rövid távon erősebb, hosszabb távon gyengébb lehet a forint a jelenlegi értékénél – állítja a Solar Capital szakembere. Az ország ugyanis nincs csődhelyzetben, az állam legalább fél évig tudja kötelezettségeit fizetni. A valutaalappal és az unióval tervezett hitelkeretre is csak azért van szükség, hogy a piaci szereplők később is hajlandók legyenek finanszírozni az országot. Ezért a január eleji kamatfelárat és devizaárfolyamokat Misik Sándor túlzottnak tartja.

A portfóliókezelő ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a további években már nem tartható fenn a jelenlegi helyzet. Ha ugyanis az államháztartás hiányát megszorító intézkedésekkel lehet csak a jelenlegi szinten tartani, akkor az a bruttó hazai termék (GDP) és az adók csökkenésével és a hiány növekedésével jár majd. A megoldást az hozhatná, ha egy európai konjunktúrának köszönhetően nőne az ország exportja, és az élénkítené a gazdaságot. Ellenkező esetben a újra gyengülhet a nemzeti valuta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.