BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SocGen: El kell adni a forintot – Drasztikusak az EU feltételei

A befektetőknek el kell adniuk a forintot a lengyel zlotyval és a román lejjel szemben, miután Magyarország „drasztikus” kérésekkel néz szembe – vélekednek a Société Générale közgazdászai a Bloomberg tudósítása szerint.

A SocGen elemzőinek véleménye szerint az Európai Uniónak „drasztikus” kérései vannak azért cserébe, hogy újrainduljanak a tárgyalások egy pénzügyi támogatásról.

Az Európai Bizottság által kifogásolt magyar törvényekről tárgyal kedden Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A kormányfő korábban jelezte, a megbeszélésen politikai megállapodás jöhet létre közte és a bizottság elnöke között.

José Manuel Barroso múlt kedden Strasbourgban jelentette be, hogy három kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másikat a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozóan, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érintően indítanak. Döntött a testület arról is, hogy közelebbi tájékoztatást kér a kormánytól a bírói függetlenséget érintő egyes kérdésekkel kapcsolatban.

Barroso egyúttal jelezte azt is, hogy Orbán Viktor január 24-én Brüsszelbe látogat, tárgyalásukon pedig az említett témákról esik majd szó. A keddi találkozót később Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is megerősítette.

Másnap a kormányfő levelet küldött Barrosónak, közölve, hogy gyors megállapodásra számít az Európai Bizottság által kedden tett felvetések döntő többségében. Pénteki rádióinterjújában pedig jelezte, a brüsszeli tárgyaláson politikai megállapodás jöhet létre közte és a bizottság elnöke között a kifogásolt magyar törvényekkel kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.