BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: 288 forint alá kerülhet az euró

Tegnap estére, ma reggelre ismét az optimistább kereskedők kerültek túlsúlyba, ezért a tegnapi 294-es árfolyam egy kitérőnek bizonyult, egyelőre legalábbis, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ma ugyanis 290,50 környékén indul a kereskedés, a trend pedig forinterősödésre hajaz. A görögök sorsa a legutóbbi információk szerint hétfőn dől el, akkor döntenek az Eurogroup képviselői. Most éppen azon tanakodnak a hitelezők, hogy mennyire lehetne csökkenteni a görögöknek felkínált, illetve felkínálandó majd 250 milliárd eurót (ebből már 110 milliárd folyósítva van). Tegyük hozzá, hogy pont az Eurogroup támasztotta nemrég a 130milliárd eurós következő etap feltételéül, hogy a görögök 325milliós megszorításba menjenek bele. Ha megtörik a jég, és lesz hétfőn görög egyezség, akkor 288 alatti árfolyamokkal számolhatunk, míg ellenkező esetben, például, ha újabb halasztást jelentenek be, akkor a 295-ös magasságok lehetnek az irányadóak.

Nem hisznek a hitelezők a görög ígéretekben, csak biztosítékok bebetonozásával lehetne egyről a kettőre jutni, de ez már sérti a görög önbecsülést. A hellének nem szeretnék, ha egy hitelezői bizottság dönthetne a kiadások jóváhagyásánál, márpedig erre a jelek szerint szükség volna. Az EUIMF- ECB trojka képviselői szerint az eddig vállalt megszorítások a jelenlegi gazdasági makropályával számolva arra lennének csupán elegendőek, hogy az elérni kívánt 2020-as 120 százalékos GDP arányos hiány 129 százalékos lenne. Tehát további lépésekre volna szükség. A megszorítás kevésbé jöhetne szóba, az adósságelengedés bizonyos mértékig annál inkább. Hétfőig még várható néhány fordulat a görög adósságdrámában, de addig is örüljünk annak, hogy az Egyesült Államokban négy éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségért folyamodók száma. Szintén a pozitív képet erősíti a vártnál magasabb újonnan kiadott építési engedélyek száma is. Az EUR/USD árfolyama a tegnapi 1,30 alatti kitérő után ma már ismét 1,31 felett jár, a dollár / forint kurzus pedig 221,50-nél tartózkodik.

CHF/HUF fronton szokásosan nincs változás, 1,2070-es centrummal kereskednek az EUR/CHF párban, ez a jelenlegi forintárfolyam alapján 240-241 körüli jegyzést jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.