BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Nem kényszeríthető egy tag kilépése az eurózónából

Hétfőn nem volt különösebb történés az euró/forint piacán, délutánra az enyhe nemzetközi optimizmus a 290-293-as sáv aljához szorította az árfolyamot, de a 290-es szint nem került áttörésre, kezdi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ma reggelre már gyengébben, 291,50-292 környékén kereskedtek az euro/forinttal. Utóbbiról már a Moody’s gondoskodott, azzal, hogy 9 EU tagállamot leminősített, illetve rontott a besorolás kilátásain. A hitelminősítő szerint gondok körvonalazódnak az európai növekedés körül, illetve szokásosan lassan halad a válságkezelés. A Moody’s valószínűleg szándékosan várt mostanáig, mivel ezzel a lépésével talán valamelyest nyomást tud gyakorolni a holnapi Ecofin csúcsra, a döntéshozók talán gyorsabban fognak egyezségre jutni, írja Karsai Péter.

Ma reggel jelentett a KSH is, a hazai infláció felpörgőben van: a decemberi év/év-es 4,1 százalék után a januári pénzromlás üteme már 5,5 százaléknál jár. A várakozások átlaga 5 százalékon volt. Mindez nem változtatott az árfolyamon, maradt a kurzus 291,50 körül, jegyzi meg a Commerzbank szakértője.

A luxemburgi pénzügyminiszter, Luc Frieden meglehetősen éles hangnemben adott hangot a véleményének Görögországgal és az ígéretek betartásával kapcsolatban. Frieden szerint be kellene tartani az összes vállalt kötelezettséget, vagy az eurózóna 16 országgal megy tovább. Az EU ennél többet már nem tud felvállalni a miniszter szerint. Az eurózónából való kizárás ingoványos téma, hiszen elvileg nem kényszeríthető egy tag a kilépésre. Jelen szabályozás szerint csak abban az esetben lehet szó az eurózóna elhagyásáról, ha azt az érintett ország kéri – mutatott rá Karsai Péter.

Hozzátette: „A leminősítések és a görög sztrájkok miatt az euró/dollár árfolyama 140 pontot esett - a tegnapi 1,3280-ról ma reggelre 1,3140-ig csökkent a kurzus. Délután a januárra vonatkozó amerikai kiskereskedelmi adatokat teszik közzé, de a publikáció nem valószínű, hogy nagy árfolyam-befolyásoló hatással fog bírni, hiszen a holnapi EU-csúcsra vár a kereskedők többsége”.

A Moody’s akciója, illetve a görög bizonytalanságok 1,2080-ig erősítették a frankot az euróval szemben. Valami pozitív fordulatra volna szükség, hogy újra 1,21 fölé kerüljön az árfolyam. A frank/forint árfolyammozgása 240 helyett újra 242 felé tendál, zárja kommentárját a Commerzbank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.