BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komoly forintgyengülésre számít a Goldman

A forint komolyabb gyengülését prognosztizálja a világ egyik vezető befektetési bankja, a Goldman Sachs – derül ki abból az interjúból, amelyet a cég közvetlen térségünkkel, továbbá Oroszországgal, Közel-Kelettel és Afrikával foglalkozó részlegének vezető közgazdásza, Magdalena Polan adott az alapblog.hunak.

A szakértő úgy látja, a forint a régió legérzékenyebb fizetőeszköze marad, és elemzésük szerint az idei esztendőben három-hat hónapos távlatban bőven háromszáz forint feletti euróval kell számolni. A Goldman most 315-ös euróval szembeni kurzust jelez előre, de az IMF-tárgyalások egyáltalán nem kizárható elhúzódása, a nehézségek felszínre kerülése, a kudarctól való félelem nyomán lehetségesnek tart akár 340–350 forintos árfolyamokat is. Ezzel együtt mégis hisz a megállapodás létrejöttében, és az év végére, a jövő év elejére 325 forintos árfolyamot prognosztizál.

A Goldman Sachs szakértője úgy látja, egyelőre véget ér a piacokon az elmúlt két hónapban tapasztalt „normalizálódási rali”, amelyet az váltott ki, hogy míg tavaly eluralkodott a félelem az euró esetleges összeomlása miatt, addig most abban reménykednek, pozitív lesz a végkifejlet. Emögött elsősorban az Európai Központi Bank likviditást növelő lépései és azok a jelzések álltak, hogy az EKB még sokáig tartósan alacsonyan tartja, sőt esetleg csökkenti is az alapkamatot.

A forint közben némileg megingott a bankközi devizapiacon, miután romlott a nemzetközi befektetői környezet, s a Moody’s Investors Service azt mondta, a minősítés szempontjából negatív, hogy az EU felfüggesztheti a kohéziós források egy részének folyósítását. A Moody’s londoni szakelemzője szerint a részleges felfüggesztés kilátásba helyezéséről hozott brüsszeli döntés emellett mutatja Magyarország és az Európai Bizottság „feszült viszonyát” is. A hazai deviza árfolyama egészen a 293-as szint közelébe jutott az euróval szemben, ám délutánra sikerült lefaragnia a veszteségből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.