BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a Moody’s Magyarországról – Megütötték a forintot

Gyengülősen indul a hét, a forint 291 feletti „magasságról” kezd az euróval szemben. A múlt hetinél rosszabb hangulat abból fakad, hogy a hétvégi G20-as konferencia nem zárult különösebb eredménnyel, vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Sok elméleti megoldás hangzott el, de a gyakorlatban is megtestesülő lépésről nem határoztak a tagok. Az USA szorgalmazná a friss forrás bevonásával kibővített mentőalapokat, míg az EU inkább strukturális reformok útján képzelné el a stabilizációt. Az utóbbi nyílván hosszabb távon előnyösebb lenne, de sok idő szükséges ahhoz, hogy a bevezetett reformok termőre forduljanak. Talán a következő, áprilisi találkozóra elfogadásra kerül néhány előirányzott terv, ami stabilizálni tudná az eurózóna gazdasági helyzetét.

A forint további erősödése abban az esetben lehetséges, ha érkezik olyan kézzelfogható hír az IMF szerződésünkkel kapcsolatosan, ami azt mutatná, hogy tartani tudnánk az előzetes első negyedév végi, április eleji aláírást. Holnap MNB kamatdöntő ülés lesz, ahol várhatóan nem változik a 7 százalékos alapkamat, kicsi a meglepetés esélye. Erre a hétre a 287-293 közötti sávba várjuk az EUR/HUF kereskedését. A forintot a délelőtt folyamán a Moody’s hitelminősítő intézet a 293-as szint közelébe gyengítette azzal a kommentárjával, hogy ”az EU kohéziós alapok pénzeinek visszatartása bonyolítja az EU-IMF-magyar kormány közötti megállapodást”.

Bővíti a likviditást az ECB, várhatóan még ezen a héten hivatalosan is bejelentésre kerül a második refinanszírozási program. Az euroövezeti bankok olcsó, egyszázalékos forráshoz juthatnak, amit kötvénypiaci befektetésekre fordíthatnak. Ez javítani fogja a forgalmat, és várhatóan a kamatlábak csökkenéséhez fog vezetni. Így hiába keltett csalódást a G20-as konferencia eredménytelensége, az EUR/USD árfolyamában nem következett be fordulat, sőt, 1,34 és 1,3450 között ingadozik a kurzus. Technikai szemszögből nézve a következő ellenállás az 1,3550-es, december 2-i állapot lenne, de a felmerülő kockázatok miatt egyelőre nem számolunk azzal, hogy áttörné mostanság az euro/dollár árfolyama az 1,35-ös küszöböt. A forint a dollárhoz viszonyítva is gyengült, a hétvégi 215 körüli állapothoz képest ma már 218-nál kereskednek az USD/HUF devizapárban.

Az EUR/CHF árfolyama változatlan módon elhanyagolható mértékben „változik”, a CHF/HUF esetében viszont van némi mozgás, 240-ről 242 fölé kúszott a kurzus, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.