BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint, áttörte a lélektani határt

Fél órával a Magyar Nemzeti Bank bejelentése után kezdett erősödni a forint – mondta a Világgazdaság Online-nak Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank közgazdásza. A forint áttörte a 290-es határt, és 288 közelébe került.

A Magyar Nemzeti Bank kétéves lejáratú fedezett hitellel, új, univerzális jelzáloglevél vásárlási program indításával és a fedezeti kör bővítésével kész ellensúlyozni a bankok hitelezési képességének elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését.

„Valószínű, hogy az MNB közleményre erősödik a forint” – mondta a Világgazdaság Online-nak Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank közgazdásza.

Az elemző nem gondolja, hogy a GDP-adatokra lenne reakció az erősödés, és a nemzetközi események sem mutatnak egyértelműen ebbe az irányba.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011. IV. negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt; a gazdaság teljesítménye 2011-ben 1,7 százalékkal bővült.

„A 290-es szint átugrása után nagy tér nyílt meg, 288-ig gyakorlatilag kötésről kötésre szakad lefelé az árfolyam” – mondta Keszeg Ádám.

Hozzátette: OTP háromnegyed 11-kor indult meg. A bankrészvény 4000 forint körüli szintről 4080 fölé került, több mint 3 százalékos napon belüli erősödéssel.

Keszeg Ádám szerint ugyanakkor ez nem volt jelentős lépés az MNB részéről. Pozitív, hogy vannak nem konvencionális intézkedések, de ez nem fogja megváltani a világot – tette hozzá. Szavai szerint kicsi a jelzáloglevél-piac, így a lépés nem gyakorol majd jelentős hatást növekedésre.

Kiemelte azt is, hogy nem a képesség, hanem a hajlandóság fogja vissza a hitelezési aktivitást.

Összességében a hír pozitív a forint és a kötvények számára – kommentálta az MNB lépését Árokszállási Zoltán, az Erste Bank vezető közgazdásza. A program hosszabb távon képes lehet arra, hogy fokozza a hitelezést és javítsa a gazdaság teljesítményét. A forint új 5 hónapos csúcsra erősödött a hírek után, tette hozzá Árokszállási.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.