BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is komoly nyomás alatt a forint

Folytatódott tegnap a forint napok óta tartó gyengülése, így többhetes mélypontjára került a hazai fizetőeszköz árfolyama.

Az euróval szemben a kedd reggeli 293-as szintről délutánra 295 közelébe került, és nem alakult jobban a kép a dollár és a svájci frank piacán sem: előbbi egységéért több mint 224, utóbbiért pedig 244 forintot adtak a kereskedők a bankközi devizapiacon.
A forint mélyrepüléséhez a kedvezőtlen nemzetközi hangulat is hozzájárult: a görög adósságválság kapcsán újabb rossz hírek érkeztek, de vélhetően nem használ a hazai deviza szereplésének az sem, hogy a nagy nemzetközi bankházak egyre több kételyt fogalmaznak meg a készülő IMF-megállapodással kapcsolatban.

Az euró/forint kitört a rövid távú bázisból, amely ráadásul dupla fenék formáció is egyben, így a technikai kép további forintgyengülést sugall – vélekednek elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai. Ezt szerintük a fundamentális kép is alátámasztani látszik. „Pár nappal ezelőtt éles fordulatot láthattunk az euró/forint grafikonján, és azóta lendületesen gyengül a forint. A délelőtti órákban már háromhetes mélypontra került a hazai fizetőeszköz, és egyre nagyobb tere nyílik a forint további hanyatlásának” – állapítják meg az Erste elemzői.

Gyengül a cseh korona, illetve a lengyel zloty is, de korántsem akkora mértékben, mint a forint. A zloty/forint, illetve a korona/forint árfolyama péntek óta egy százalékot meghaladó mértékben emelkedett, így a hazai fizetőeszköz értéke a cseh koronához, illetve a zlotyhoz képest is romlott – mutat rá Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. Valóban több a kérdőjel a forint háza táján, mint a régiós társaknál, hiszen az IMF-szerződés a levegőben lóg, nincs konkrét tárgyalási menetrend, erősödik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy tényleg megvan-e a szándék a szerződés megkötéséhez – vélekedett a szakértő. A másik kérdés az EU kohéziós alapjainak lehívása körül merül fel – tette hozzá Karsai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.