BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Bármikor 300 forint lehet az euró

A forint gyengüléssel kezdi a hetet, 299,75-nél egyelőre nem került feljebb az árfolyam, de a 300-as szint bármikor bekövetkezhet a nap folyamán – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (297,50 – 301,00): Ötoldalú tárgyalások lesznek a héten, ahol a fő téma a jegybanktörvény esetleges módosítása lehet. A kezdeményező fél a nemzetgazdasági miniszter volt, aki levélben ajánlotta fel az egyeztetés ezen módját az EKB elnökének. Mario Draghi a múlt héten aggodalmát fejezte ki a jegybanktörvény jelenlegi tartalmát illetően, Matolcsy György igyekszik a kételyeket oszlatni. A tárgyalásokon az Európai Bizottság, az MNB, és az IMF is képviselteti magát. Nagy kérdés, hogy mennyire sikerül meggyőzni a kormánynak a résztvevő feleket, sikerül-e elmozdulni a hivatalos tárgyalások irányába.

Eközben Varga Mihály ma reggel nyilatkozott: Magyarország érdekelt az IMF-szerződésben, de szerinte az EU-nak nem kellene politikai feltételeket szabni. Varga szerint a szerződéssel 5-7 százalékosra olvadna a jelenlegi 8-9 százalékos kamatszint.

A forint gyengüléssel kezdi a hetet, 299,75-nél egyelőre nem került feljebb az árfolyam, de a 300-as szint bármikor bekövetkezhet a nap folyamán. A fizetőeszközünk rossz szereplésében az IMF szerződés kérdőjelei mellett a romló nemzetközi hangulat okolható, a kereskedők tartanak a holnapi spanyol aukció gyenge számaitól.

EUR/USD (1,2920 – 1,3070): Komoly gond van a spanyoloknál, a hispán 10 éves kötvényhozamok megközelítették pénteken a 6 százalékos kritikus szintet, a CDS-feláruk pedig 502,5 bázispontos rekordon zárt. Ezek már azok a mélységek, ahol annak idején az írek, a portugálok és a görögök pénzügyi segítségért folyamodtak. Hosszabb távon ilyen magas hozamokkal nem fenntartható a spanyol adósságpálya. A holnapi, illetve a csütörtöki tenderen sok múlhat, nomeg persze az EKB-n is. Ők ugyanis mesterséges keresletet teremtve színre léphetnek az aukciókon, lenyomva a hozamokat ideig-óráig. Hosszabb távon viszont kérdéses lehet a beavatkozás sikeressége. Mindezek fényében az EUR/USD árfolyama 1,30-hoz igen közel jár, esélyes a tartósabb dollárerősödés, hacsak a FED nem jelentkezik a közeljövőben az új QE3-as programjával.

CHF/HUF (247,50 – 251,00): Míg az EUR/HUF a 300-as szintet tesztelgeti, addig a CHF/HUF a 250 felé tendál. Az EUR/CHF továbbra is a küszöbértéknél tartózkodik, 1,2020-nél oldalazik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.